Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Allt fler bilister tar genvägen över cykelbanorna

På ett antal ställen i Falkenberg får kommunen återkommande rapporter om bilister som väljer att köra på gång- och cykelbanorna.
– Vi har beställt mätningar från en del platser, säger Nina Andersson, trafikingenjör i Falkenbergs kommun.

Tidningen har tidigare rapporterat om problemen som uppstod efter att delar av Hyttens väg i Skrea gjorts om till att bara gälla för bussar i linjetrafik.

Men efter samtal med kommunen visar det sig att det är långt ifrån enda stället där bilisterna kör fel. Nu vill kommunen gå till botten med hur många bilister som väljer att köra på gång- och cykelbanorna.

– Vi får återkommande klagomål om att det är bilar på gång- och cykelbanorna. Bland annat på Herting, mellan Ljungvägen och Rådmansgatan, har vi genom åren fått klagomål om att det är bilar som genar över cykelbanan, säger Nina Andersson.

Bilisterna genar över cykelbanor vid skola

Ett annat ställe där det ofta kommer in klagomål är cykelbanorna runt Fajansskolan. Bland annat har passagen bakom skolan, mellan Hästeskovägen och Nybyvägen, varit en populär genväg, säger Nina Andersson. Nyligen flyttades gång- och cykelbaneskylten för att förhindra att folk tar sig förbi bommen.

– Det är ju lite extra problematiskt i och med att det är en småskola där. Om du som förälder bor i ett område med cykelbanor så kanske barnen får cykla själva till skolan. Eftersom de inte ska ut på en trafikerad väg utan kan ta cykelbanorna och där ska det inte vara några bilar.

Utöver bussgatan på Hyttens väg nämner Nina Andersson samma typ av problem på Stenfalksvägen på Falkagård. Passagen som binder ihop Stenfalksvägen med Ormvråksvägen är endast till för bussar men även här kör många bilister igenom.

– Många kör ju tyvärr väldigt fort eftersom de vet att man inte får köra där, vilket såklart inte är bra.

Polisen: ”Risk för allvarlig olycka”

Även polisen känner till problemet med bilister på gator där de inte ska vara.

– Det händer ju med jämna mellanrum att folk ringer in och tipsar oss om att folk genar med bilarna och bland annat kör på bussgatorna. Och vi vet att vid Fajansskolan kör folk på cykelbanorna lite då och då tyvärr, säger Anders Persson, stationsbefäl på polisen i Falkenberg.

Är det här ett stort problem i Falkenberg?

– Ett stort problem är väl en definitionsfråga men vi får rapporter om det då och då. Det finns alltid en risk med att gena över cykelbanan och man kan orsaka en allvarlig trafikolycka om man gör en sån grej.

LÄS MER: Här är vägarna där flest körde för fort

LÄS MER: Här lappas flest bilister i Falkenberg

LÄS MER: Bilister tros köra på Fajansbron

LÄS MER: Farligaste vägarna i Falkenberg och Varberg

Vad tycker du? Dela med dig av dina åsikter och tankar på Ordet är fritt. Skriv din insändare här.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här