Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lång debatt. Många olika frågor debatterades från talarstolen. Socialdemokraternas förslag om att alla ungdomar ska garanteras sommarjobb väckte mycket diskussion och kritik från Moderaterna.

Alliansbudget klubbades igenom

Den borgerliga alliansens budgetförslag för 2015 och budgetramar för de följande åren spikades på tisdagskvällen efter en lång debatt i fullmäktige.

”Ansvarsfyllt” och ”framåtsyftande” var ord som återkom när den borgerliga alliansen (där Miljöpartiet ingår) förespråkade sitt budgetförslag vid kommunfullmäktiges möte på tisdagen.

Läs också liverapporten från budgetfullmäktige här!

– Socialdemokraterna har lagt ut mer i sitt budgetförslag, konstaterade Mari-Louise Wernersson (C) och ansåg att det bitvis var en överbudspolitik från oppositionen som leder till snara skattehöjningar.

Socialdemokraterna ansåg å sin sida att det behövs en del kraftfullare åtgärder, inte minst när det gäller utbyggandet av förskolan.

– Såvitt vi kan se behövs det 20 nya avdelningar, sa Jan Dickens (S), som också upprepade Socialdemokraternas löfte om max 17 barn i varje grupp.

Men den styrande alliansen vill avvakta en noggrannare utredning av behovet innan man binder sig för exakt vilka fortsatta utbyggnader av förskolan som ska göras.

Att den borgerliga alliansen på vissa punkter har fått kompromissa ihop sig blev också tydligt när bygget av den nya fotbollsarenan, för 130 miljoner kronor, berördes.

– En majoritet vill ha en arena och det har vi att förhålla oss till. Men vi kommer noggrant att följa hur bygget utvecklas, sa Rie Boulund, företrädare för de arenakritiska Moderaterna.

Folkpartisten Lars Fagerström påpekade att de kommande årens stora investeringar - arena, ny gymnasieskola, fler förskolor, ett nytt äldreboende med mera - kan bli i mastigaste laget. Han menade att kommunen måste vara öppen för vissa omprövningar och kanske senareläggningar.

– Vi får inte satsa så mycket på byggnader att vi inte har råd med verksamheten, varnade han.

Vänsterpartiet anslöt sig i sitt budgetförslag till Socialdemokraternas, men med ytterligare tillägg på 18 miljoner kronor för 2015, för bland annat kvalitetshöjningar på fritidshem och inom handikapp- och äldreomsorgen. Vänsterpartiet förespråkade också en skattehöjning med 30 öre från nuvarande 21,10.

Miljöpartiets Jan Berge menade att Falkenberg står inför ett vägval de närmaste åren mellan att bli en sömnig småstad som lever upp sommartid eller en modig kuststad med hållbart motto.

Under dagen bestod osäkerheten om hur Sverigedemokraterna med sin vågmästarroll i fullmäktige tänkte rösta.

De hade inte lagt något eget förslag utan ville avvakta debatten innan de bestämde sig. Det blev till slut bifall till den borgerliga alliansens förslag:

– Socialdemokraterna nämner skattehöjning men när och hur mycket vill de inte avslöja. Jag och mina partikamrater tycker det känns märkligt att godkänna en budget som inte är hållbar i längden, sa Sara-Lena Bjälkö.

Sverigedemokraterna ville också att det skulle föras till protokollet att partiet står fast vid sitt tidigare yrkande om att avslå arenabygget.

Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna var starkt kritiska till att SD inte hade något eget budgetförslag:

– Sverigedemokraterna tar ansvar i fullmäktige genom att inte ens ha en budget på bordet och sedan kritisera andras bugetposter. Det är att kasta bautastenar i glashus, sa Daniel Bernhardt (KD).

I sin årsplan för 2015 skriver SD att partiets riksbudget ger en tydlig fingervisning och att SD Falkenberg valt att inte lägga fram en skuggbudget på grund av sin vågmästarroll som de vill ska gynna alla medborgarnas bästa.

Den allmänpolitiska debatten bjöd på både skratt och repliker. Flera politiker beskriv den som ”rolig” och ”spännande”. I talarstolen avhandlades också bland annat vad som är god ekonomi, läxhjälp, landsbygdens utveckling, väg 154, garanterat sommararbete för ungdomar, vårdnadsbidrag och vilket av partierna som egentligen tror på människan.

Läs också: En halv miljard satsas på skolan

Läs mer: Testa dig själv: Vad kan du om kommunens ekonomi?

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här