En del av cannabisodlingen i Vessigebro, såsom den avslöjades av polisen i januari. Bild: Polisen
En del av cannabisodlingen i Vessigebro, såsom den avslöjades av polisen i januari. Bild: Polisen

Alla åtalade döms till fängelse för knarkodlingen

Fyra åtalade anses överbevisade om att de gemensamt byggt upp och haft övergripande ansvar för cannabisodlingen i Vessigebro som avslöjades i januari. De döms till vardera fyra års fängelse.

ANNONS
|

Fängelsestraffen blir kortare, från två till ett år, för de övriga tre åtalade där två av dem inte fälls för grovt narkotikabrott utan endast medhjälp.

Skillnaden beror på omfattningen av deras delaktighet. Medan de fyra strängast bedömda anses haägt eller hyrt industrifastigheten eller skött om den med det gemensamma syftet att odla cannabis, så har de övriga mer varit behjälpliga med bygg- och installationsarbeten.

Tingsrätten slår fast att ”den verksamhet med cannabisodlingsom bedrivits i Vessigebro haft en närmast industriell uppbyggnad. Den har således om verksamheten skulle fått fotfäste kunnat producera stora mängder narkotika.”

Tingsrätten delar också åklagarens uppfattning att odlingen vid tillslaget kunde ha gett upphov till 30 kilo cannabis ”av förhållandevis god kvalitet” på marknaden.

ANNONS

De misstänkta är män i åldrarna mellan 43 och 26 år, som egentligen verkar vara två separata kompisgrupper vars vägar korsats. En person, som togs på bar gärning när han vattnade i odlingen och som mest tigit sig igenom rättegången, har en ganska oklar anknytning till de övriga.

De som ägde eller i vart fall disponerade fastigheten är två affärskompanjoner i byggsvängen från Göteborgstrakten som genom åren haft trassel med bokföring och skatter. De har en person- och fritidsanknytning till Falkenberg, och det var därför som lokalen i just Vessigebro dök upp som en möjlighet.

Men åklagaren har sett en annan 42-åring som hjärnan bakom odlingen, en person med ett förflutet i mc-klubben Hells Angels och som indrivare. De båda affärskompanjonerna har också pekat ut honom som den som hyrt lokalen och visste om vad som pågick där, medan de själva hävdat en ovetskap.

Den tidigare medlemmen i Hells Angels har å sin sida sagt han känner de båda, men att han inte på något sätt har haft med fastigheten i Vessigebro att göra. Han menar att han blivit utpekad av okynne, men det är flera omständigheter som talar emot honom. Och tingsrätten fäster även vikt vid de medåtalades utpekande och skriver: ”Åklagarna har ifrågasatt det kloka i att beskylla en man med hans bakgrund som indrivare och medlem i en ökänd mc-klubb för något denne är oskyldig till. Tingsrätten ställer sig samma fråga.”

ANNONS

Domarna kan komma att överklagas.

FAKTA: Odlingen i Vessigebro.

Polisen hade fattat misstanke mot industrifastigheten i Vessigebro. Lokalen sattes under bevakning och polisen slog till när en 26-årig man kom dit för att vattna odlingen.

Fyra personer döms till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott, en döms till 1,5 års fängelse för grovt narkotikabrott. Den senare skulle ha fått en längre påföljd om det inte var så att han nyligen dömdes till sex års fängelse för annat narkotikabrott, och summan av de två påföljderna ska inte var högre än vad han fått om de båda brotten samtidigt varit föremål för prövning.

Två övriga personer får två års respektive ett års fängelse för medhjälp till grovt narkotikabrott.

ANNONS