Förslaget att tillåta försäljning av alkoholhaltiga drycker i samband med take away föll platt när socialnämndens ordförande satte ner foten.
Förslaget att tillåta försäljning av alkoholhaltiga drycker i samband med take away föll platt när socialnämndens ordförande satte ner foten. Bild: Arkivfoto

Alkohol och take away inget för Falkenberg

Nej, det blir ingen alkoholförsäljning i samband med take away-försäljning. Frågan föll, utan diskussion.

ANNONS
|

För någon vecka sedan lyfte oppositionen, det vill säga Centerpartiet och Moderaterna frågan om att tillåta alkoholförsäljning i samband med take away. Det är en modell som införts i andra kommuner, bland annat Malmö. Oppositionen såg det som ett sätt att hjälpa en bransch som går på knäna i på grund av pandemin.

Tvärstopp

Centern och Moderaterna tog med sig förslaget till kommunstyrelsens arbetsutskott. Där ville den styrande majoriteten lämna över frågan till socialnämnden. När den hamnade i socialnämndens utskott blev det tvärstopp. Argumenten mot förslagen var bland annat att det inte följer alkohollagstiftningen.

– Det är en tolkningsfråga. Jag köper inte det argumentet, säger oppositionsrådet Anneli Andelén (C) som är frustrerad över det mottagande som förslaget fått.

ANNONS

– I andra kommuner har det gått bra att genomföra detta, men inte här. Det är ju bara en tillfällig lösning för att gynna våra företagare, men det hjälper tydligen inte.

Olagligt

Socialnämndens ordförande socialdemokraten Kerstin Rosell förklarar att hon är säker på att förslaget inte följer alkohollagstiftningen.

– Jag var tydligt med det på mötet. Som ordförande har jag rätt att vägra ta in ett förslag som det strider mot lagen, eller annan författning.

Kerstin Rosell förklarar att det är första gången hon som ordförande stoppat ett förslag.

– Det är säkert inget dåligt förslag, men om det inte är förenligt med lagen så är det inget att diskutera.

LÄS MER: Oppositionen vill att krögare ska få sälja alkohol vid take away

ANNONS