Äldreboenden kan komma att lätta på besöksförbud

Nu kan det bli lättare att träffa sina nära och kära på äldreboenden. Smittspårning och nya läkarbesked visar att Hjortsbergs äldreboende har varit fritt från corona längre än kommunen tidigare trott.

ANNONS
LocationFalkenberg||

Förra veckan rapporterades att en person avlidit i covid-19 på Hjortsbergs äldreboende – det första fallet av coronavirus på ett halländskt äldreboende på över en månad. Nu har läkare kunnat konstatera att personen dog av andra anledningar än covid-19, och att personen förmodligen var smittad tidigt under våren.

– Det gör mig väldigt lättad eftersom det innebär att våra rutiner och förhållningssätt faktiskt har fungerat, säger Daniel Johansson, tillförordnad socialchef på Falkenbergs kommun.

När beskedet kom att en coronasmittad brukare dött började kommunen smittspåra för att ta reda på hur viruset tagit sig in på boendet igen.

– Det väckte ju en massa frågor. Är det genom personal? Är det mötesplatserna? Är det genom besökare? Men nu har läkaren kunnat konstatera att personen inte dog av covid-19. Viruset kan ju sitta kvar i kroppen ett bra tag, så misstanken är att brukaren fick det i början av våren.

ANNONS

De nya provsvaren på socialförvaltningens smittspårning visade mycket riktigt att det inte fanns någon corona på boendet, varken bland personal eller brukare.

Finns planer på förändring kring besöksförbud

Daniel Johansson säger att socialförvaltningen planerar vissa lättnader kring besöksförbuden på äldreboendena i kommunen under hösten.

– Inga beslut är fattade men det finns förändringsplaner helt klart. Vi kan ju till exempel inte ha mötesplatser utomhus i november. Så vi kommer behöva tänka om lite.

Han säger att ensamhet på äldreboenden blivit ett bekymmer under pandemin och att många behöver träffa fler anhöriga för sitt välmåendes skull.

– Många har suttit i princip ensamma sedan i mars. Det är klart att det påverkar ens psykiska mående.

Frågan ska upp för diskussion under denna och kommande vecka. Om socialförvaltningen fattar beslut om nya rutiner börjar de gälla första september.

Heidi Anderssen Evesson, områdeschef för Falkensbergs äldreboenden, tycker att det är viktigt att börja planera för hur säkra möten ska genomföras under hösten.

– Det fungerar fortfarande fantastiskt bra med de här plexiglas-mötena som vi har. Men det behövs också en mer långsiktig lösning, det är viktigt att ligga steget före. Det är ju så klart tufft att behöva sitta isolerad.

ANNONS