Albin fick jobba som arkeolog för en dag

det sensationella fyndet. Vi har tidigare berättat om hur sjuårige Albin Olsson från Tröingeberg ledde arkeologerna till det unika fyndet med hjälp av en metalldetektor. Nu står kitteln på Studio Västsvensk Konservering (SVK) i Göteborg där man tar hand om och konserverar fornfynd (passande nog ligger det i stadsdelen Gamlestaden).

ANNONS
|

På SVK gjordes en första röntgen av bronskitteln någon vecka efter att fyndet gjordes.

Man visste att den innehöll massor av benrester, men röntgenbilden avslöjade att där även fanns saker av metall. Bland annat ett kniv- eller dolkliknande föremål.

För att få en ännu bättre inblick fraktades kitteln försiktigt till Sahlgrenska sjukhuset för en skiktröntgen. På så sätt kunde man se mer exakt var i kitteln föremålen fanns. Något som underlättar när bronskitteln ska grävas ur.

HN inbjöds att tillsammans med Albin vara med några timmar under den andra utgrävningsdagen av tre. Kitteln är svårt angripen av korrosion och står nu i två delar. Bottendelen av brons grävdes ut första dagen. Den innehöll mest brända ben och sju eller åtta fossila sjöborrar, varav några var hela.

ANNONS

- Sådana här sjöborrar har hittats i gravar på Jylland och Bornholm. Vi vet också att sjöborrar lagts ned vid ingångar till hus från äldsta järnålder och fram till medeltiden. Kanske är det någon symbolik av något slag. Eller kanske var det bara så att folk tyckte att de var spännande för att de rasslar när man skakar dom. Man kan undra varför de har stoppat ned så många här och varifrån de kommer, säger arkeolog Lena Berglund.

Hon och kollegan Per Wranning gör utgrävningen tillsammans med konservatorn Inger Nyström Godfrey på SVK. Nu börjar de närma sig bottenskiktet av den övre delen av kitteln där man hoppas göra spännande fynd.

Inger har med hjälp av en stavmagnet lokaliserat ett metallföremål som inte gick att urskilja på röntgenbilderna. Försiktigt tar hon upp en klump med jord, brända benrester och där man skymtar rödbruna korrosionsrester.

Hon tar med sig Albin och hans mamma Agneta in i ett annat rum för att röntgenfotografera föremålet. HN-fotografen följer med.

Samtidigt har arkeologerna Lena och Per nästan börjat misströsta. De närmar sig botten. Men var är alla grejerna som enligt röntgenbilderna ska ligga där?

Då kommer Albin rusande och ropar upphetsat: "Alla ska komma!"

ANNONS

Vi tränger ihop oss i framkallningsrummet. I det röda ljuset ser vi tydligt en liten kniv. Förmodligen har den haft ett skaft av trä (rester av trä fanns intill). På bilden ses också ett annat föremål i metall som ser ut att vara någon form av handtag.

- Fantastiskt!

Uppståndelsen är stor eftersom det här fyndet var en bonus. Det hade inte gått att urskilja vid de tidigare röntgenfotograferingarna.

- Nej, man kan inte se riktigt allt och ibland är det svårt att tolka bilderna. Knivens blad är till exempel väldigt korroderat. Det beror också på hur föremålen ligger och i det här fallet är det en stor kittel med väldigt mycket massor runtomkring, förklarar Inger Nyström Godfrey.

- Det andra föremålet ser ut som ett handtag, fast till ett större vapen. Jag har aldrig sett något liknande. Det förefaller vara lite krumt.

När den tredje och sista utgrävningsdagen är klar konstateras att kitteln utöver jord, benrester och fossila sjöborrar innehöll fem föremål av järn. Förutom den tidigare nämnda kniven och skaftet, fann man som väntat ytterligare ett knivliknande föremål.

- Det ser ut som något vapen med handtag. Antingen ett kort svärd eller en lång dolk. Sedan är det nånting som är som en halvmåne eller en skära. Det skulle kunna vara en skrapa för läderbearbetning, säger Inger Nyström Godfrey.

ANNONS

- Eller en rakkniv. Det har hittats väldigt lika sådana på Bornholm och Fyn från samma tid, inflikar Per Wranning.

Det sista metallfyndet har inte röntgats när de här raderna skrivs.
ANNONS