Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Arrangörer. Hysen Ibrahimi och Mustafa Kabashi anordnar den fjärde vetenskapliga sessionen.

Albanskt kulturmöte anordnas i Falkhallen

I dag, lördag samlas ungefär 120 kulturpersoner från såväl Sverige som andra europeiska länder för ett möte kring det albanska språket och traditionerna.

Hysen Ibrahimi är ordförande för den nationella albanska författarföreningen Papa Clemente XI Albani som fått sitt namn av en albansk påve och Mustafa Kabashi är ordförande för Falkenbergs albanska kulturförening Cellegium Dardanum. Tillsammans anordnar de en heldag med diskussioner om bland annat albanska traditioner och språk, den fjärde i sitt slag i Sverige. Tidigare träffar har ägt rum i Ängelholm, Landskrona och Uddevalla.

– Vi har valt Falkenberg för att dels belysa kulturarbetet här och dels göra något trevligt på nationell och internationell nivå. Mustafa Kabashi har flaggat för att det är en aktiv förening här som bygger broar mellan olika kulturer, säger Hysen Ibrahimi.

dagens session är ett slutet möte för de 120 deltagarna som kommer från hela Europa, även om majoriteten är svenskalbaner. Första delen handlar om kultur och inleds med ett välkomnande tal av kommunrådet Mari-Louise Wernersson (C). Dessutom kommer deltagare från den integrationsgrupp som kommunen satt ihop att delta.

Till de lokala personer som har varit positiva och hjälpt till, både med evenemang och annat, ska tackbrev delas ut.

– Det är jätteroligt att Falkenberg, som just tagit ett beslut om att vi ska vara inkluderande, får ha det här mötet. Det är viktigt med kultur och det är viktigt att lära av varandra. Det finns många i den här folkgruppen i Falkenberg och vi behöver lära känna varandra bättre, säger Mari-Louise Wernersson.

Efter teater och folkmusik från Kosovo ska eftermiddagen ägnas åt diskussioner om och recitationer ur den bok, fjärde delen i serien Nationell kulturskatt med texter av albanska författare, som ska ges ut i juni.

Den nationella föreningen har även andra uppdrag i åtanke för Mustafa Kabashi. Hans arbete med integration i Falkenberg har imponerat och nu väntar ytterligare uppdrag.

– Jag vill bidra till en demokratisk utveckling i samhället, säger han.