Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Akut! med stort A och utropstecken i upplevelsebranschen

För en månad sedan skrev Otto Drakenberg, vd för Moment Group där Falkenbergsföretaget 2Entertain ingår, ett öppet brev till regeringen med den raka frågan om branschen lämnats i sticket. Nu har han skickat ett andra brev, med varning om en snar och total kollaps.

Problemen är enorma för företagare i upplevelseindustrin. Sedan 1 augusti måste arbetsgivarna betala 40 procent av lönekostnader för personal som inte har några arbetsuppgifter. Hyror för lokaler som står utan verksamhet är en stor kostnad och bolag hotas av vräkning.

Diskussioner med politiker, intervjuer i tv-soffor och dialoger med kansliråd i all ära, det är inte det som kulturbranschen behöver. Otto Drakenbergs brev beskriver ett ytterst allvarligt läge där en total kollaps av hela evenemangsindustrin närmar sig med stormsteg.

– Vi ropar inte varg, det är precis så allvarligt som det står i brevet. Det är akut med stort A och utropstecken, säger Otto Drakenberg.

Han uppmanar politikerna att omedelbart fatta beslut om ett stödpaket, med utbetalning redan i oktober.

– Politikerna och vi som ska betala räkningar har inte samma uppfattning om hur fort det måste gå. Avsiktsförklaringar hjälper inte, vi behöver pengar utbetalade nu.

Moment Group är en stor koncern. Hur akuta är problemen för er?

– Vi är ett börsnoterat företag, så jag kan inte gå in på detaljer, men vi har jättekort tid. Vi får inte ropa varg, och det gör vi verkligen inte.

I Moment Group ingår 2Entertain som bland annat producerar farsen på Vallarna. Årets fars sköts upp till nästa år, och förhoppningen är att då kunna spela för en större publik utomhus. Men Vallarna har speciella förutsättningar i och med formatet och att föreställningarna spelas utomhus.

– Nu öppnar man för att öppna större arenor för max 500 personer, men det är i praktiken omöjligt. Break-even ligger på en beläggning på 75 till 80 procent. På till exempel Chinateatern i Stockholm går det in 1249 personer och det krävs alltså 950 personer i publiken för att göra ett nollresultat, säger 2Entertains vd Janne Andersson.

Till publikantalet kommer ett hundratal medarbetare på och bakom scenen.

– Man glömmer ibland hur många det är som berörs, men 80 procent av kulturarbetare är arbetslösa nu, och vi har i princip fått näringsförbud. Det är katastrofläge, säger Janne Andersson.

LÄS MER: Kraftigt ras för nöjesbolaget Moment Group

LÄS MER: 2Entertain är drabbad av djup kris

LÄS MER: Buskis från Halland blev big business – i dag är 2Entertain en storspelare i nöjesbranschen

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här