Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Aktivitetsbassängen på Klitterbadet vållade debatt

Personer med insatser inom LSS måste ges möjlighet att bada, menar Andreas Engebrethsen (S). ”Socialnämnden måste spara pengar och har inte 300 000 liggandes i någon låda” svarar oppositionen.

Anledningen till debatten och de hårda orden vid socialnämndens senaste sammanträde gäller ett ärende från socialdemokraternas Andreas Engebrethsen.

Han väckte då frågan om att utreda förutsättningarna för personer med insatser inom LSS att få möjlighet att fortsätta nyttja aktivitetsbassängen på Klitterbadet.

Tidigare har socialförvaltningen hyrt bassängen under utvalda tider för den aktuella målgruppen. Detta via en internhyra på 300 000 kronor till kultur- fritid och teknikförvaltningen.

– Det här är några av de mest utsatta vi har i samhället med mest omfattande funktionsnedsättningar. Vi pratar om kognitiva funktionsnedsättningar. Det här är personer som på grund av sin funktionsnedsättning inte klarar av att bada på allmänna öppettider, säger Andreas Engebrethsen

Hyresavtal på väg att sägas upp

Sedan tidigare har socialnämnden klubbat en besparingsåtgärd som sa att avtalet för att hyra bassängen skulle sägas upp den sista juni i år.

Något som Andreas Engebrethsen vänt sig emot och vid senaste mötet tog han upp ärendet där han vill att förvaltningen utreder hur den aktuella målgruppen på ett bättre sätt kan få nyttja bassängen.

Förslaget röstades igenom vilket innebär att socialförvaltningen tills vidare kommer att fortsätta hyra bassängen.

– Det här en besparing på 300 000 som drabbar en handfull personer så oerhört hårt. Det tar bort deras möjlighet till delaktighet och aktivering och jag vill att alla ska kunna vara delaktiga i samhället på sina villkor, säger Andreas Engebrethsen.

Fokus på individer och ekonomin

Men att riva upp det tidigare besparingsbeslutet var inget som välkomnades av oppositionen.

– Socialnämnden går kraftigt back och vi har inte 300 000 liggandes i en låda någonstans. Därför ville vi se en återremiss för att ta reda på omfattningen och vad kostnaden egentligen är. Jag tycker resonemanget blir fel och det känns som att vi är nere på individnivå. Det ska vi inte vara, socialnämnden har ett övergripande ansvar för stora grupper i samhället, säger Rie Boulund (M).

– Jag tycker att det som Andreas och Framtid Falkenberg tog fram var skräddarsytt för individer. Men vi är inte folkvalda för enskilda individer eller föreningar, säger Shlomo Gavie (C).

Andreas Engebrethsen tycker däremot att man hamnat snett i debatten.

– Jag håller med om att man som folkvald, oavsett nämnd, representerar alla medborgare. Men alla medborgare ska kunna delta i samhället enligt sina förutsättningar. Detta handlar om ett fåtal individer, kanske 10 - 15 stycken, men ska man då negativt särbehandla dem och isolera dem från samhället. Jag tycker det är märkligt att vi ens ska behöva diskutera rätten att alla ska få bada på Klitterbadet, avslutar han.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här