Aida Birinxhiku, 21 år, är yngst i Falkenberg kommunfullmäktige

Ung och hungrig med ett förtroende att förvalta. Aida Birinxhiku (S) är, med sina 21 år, yngst i Falkenbergs högst beslutande politiska församling.

ANNONS
|

En snöig dag sent i februari möter tidningen 21 år gamla Aida Birinxhiku (S), den yngsta ledamoten i Falkenbergs kommunfullmäktige. Mellan Aida och ledamoten som innehar den inofficiella titeln ”äldst i kommunfullmäktige” skiljer det 56 år. Detta har hon dock aldrig sett som ett hinder, utan snarare som en tillgång.

Med snart sju år i politiken, varav två i maktens korridorer, reflekterar hon över tiden som gått och vägen dit.

– Jag kan tänka mig att jag lätt sätts i ett fack. Att folk tror att jag ska bry mig mycket om till exempel miljö och feminism eftersom jag är ung och tjej. Men det matchar samtidigt mina intressen ganska väl så det har inte varit ett stort problem för mig, säger Aida Birinxhiku.

ANNONS

”det finns ett parti som kommer slänga ut dig ur Sverige”

Den politiska resan började dock inte i kommunfullmäktige. En bidragande faktor till hennes engagemang har dels berott på Sverigedemokraternas framfart under barndomen.

– Jag gick på Skogstorp som är en mångkulturell skola med barn från olika bakgrund. När jag gick i lågstadiet kommer jag ihåg att mina lärare berättade om ett nytt parti med lite annorlunda åsikter.

– Det blev en del tjafs på skolan om detta och jag minns att ett gäng killar gick runt och sa att ”det finns ett parti som kommer slänga ut dig ur Sverige”.

Aida är yngst i KF
Aida är yngst i KF Bild: Håkan Johansson

Detta fastnade hos Aida, vars föräldrar flydde kriget i Kosovo under 90-talet. Några år senare, när hon gick i nian, var det dags för valet 2014. Partiet hon lärt sig om under barndomen hade blivit större och Aida insåg att politiskt engagemang skapade ringar på vattnet som nådde alla samhällets hörn.

– Som barn till invandrare har jag sett alla de möjligheterna mina föräldrar fått tack vare välfärdssamhället. Även att jag fått exakt samma möjligheter till utbildning som andra också fått. Jag tror att det var i den insikten jag formade min hjärtefråga om jämlik utbildning, att unga ska ha möjligheten att kompensera för de olika uppväxtvillkoren barn ändå har, säger Aida Birinxhiku och funderar en stund innan hon fortsätter:

ANNONS

– Det blir påtagligt när man har föräldrar som gett upp så himla mycket, kommer hit utan någonting med sig och ändå lyckas kämpa och jobba i ett samhälle som tar emot en med lika förutsättningar. Det samhället behöver vi mer av, inte mindre.

Politiska karriären tog fart

Efter att ha fått lära sig om alla partierna på samhällskunskapen i skolan landade Aida i att Socialdemokraterna var partiet för henne. Hon sökte självmant upp ungdomsförbundet SSU och fick kontakt med medlemmar som hjälpte henne vidare. Det dröjde inte länge innan Aida blev vald till ansvarig för förbundets tjejnätverk och sedan studieledare i distriktet.

Aida är yngst i KF
Aida är yngst i KF Bild: Håkan Johansson

Tre år senare, år 2017, öppnade sig möjligheten att kandidera till distriktsordförande i Halland. Aida fick höra att hon hade förtroendet från medlemmarna och tog klivet upp.

– I det uppdraget kände jag att jag utvecklades jättemycket politiskt. Jag visste redan vad jag tyckte och vilka frågor jag brann för men det var först då jag kände mig helt bekväm. Innan hörde jag en åsikt och gjorde bedömningen om jag höll med eller inte, efter det kände jag att jag på ett annat sett kunde forma dem själv.

Bland dem som kryssades mest i valet

Vid det här laget gick Aida i trean på gymnasiet och med nya erfarenheter i bagaget kandiderade hon valet 2018 till kommunfullmäktige.

ANNONS

När röstsedlarna i valurnorna färdigräknats var Aida den kandidat som fått tredje mest personkryss i Socialdemokraterna.

– Eftersom jag inte fört någon personkampanj berodde det nog på att unga kryssat mig för att de sett på valsedeln att jag är just ung. Det förtroendet är viktigt att förvalta och jag har med mig att jag är i kommunfullmäktige för att representera unga.

Den första tiden beskriver Aida Birinxhiku som spännande, att stå i talarstolen på högsta våningen i ”Kuben” var en dröm som gick i uppfyllelse. Uppdraget var dock inte utan sina utmaningar och första tiden beskriver hon som tuff.

– Det var lite förvirrande helt ärligt. Jag tyckte det var spännande men lite svårt att hänga med ibland. Många av de som sitter där har varit med jättelänge och följt vissa politiska frågor längre än vad jag har levt.

...jag tror det är lätt att äldre politiker fastnar i sina gamla tankemönster.

Aida berättar att det som hjälpte henne var att acceptera att det inte skulle vara möjligt att plugga in hela kommunens historia.

– Nu har jag kommit till ro och känner mig bekväm i uppdraget. Men jag har fortfarande mycket att lära från de personerna som suttit där längre, säger Aida Birinxhiku.

Aida är yngst i KF
Aida är yngst i KF Bild: Håkan Johansson

Idag har lite mer än halva mandatperioden gått. Aida studerar juristprogrammet i Lund med 1,5 år kvar till examen. För att kunna parera mellan studierna, politiken och pendlingen till och från Falkenberg har Aida hittills nöjt sig med uppdraget i kommunfullmäktige.

ANNONS

Politik ska man inte se som ett jobb, det handlar om förtroende.

Att vara yngst är dock inget hon vill fortsätta med. Aida hoppas att fler unga ska våga ta klivet in i politiken.

– Ska vi inhämta perspektiv från folk som är unga behöver vi välja in unga i de politiska rummen, och låta dem ta plats. Det politiska klimatet förändras hela tiden och jag tror det är lätt att äldre politiker fastnar i sina gamla tankemönster.

Vad är nästa mål för dig?

– Att ta examen och komma ut i arbetslivet som jurist. Jag vill inte bli en sån som bara håller på med politik hela livet utan jag tror att det är jätteviktigt att komma ut i arbetslivet för att inhämta andra perspektiv. Politik ska man inte se som ett jobb, det handlar om förtroende, säger Aida Birinxhiku.

ANNONS