Klassisk konsert. Varje år kommer många AC/DC-fans till Cortina för att titta på platsen för bandets första spelning på den europeiska kontinenten. I mörkret skymtar, Mats Larsson, en av författarna till den nya boken om turnén 1976.
Klassisk konsert. Varje år kommer många AC/DC-fans till Cortina för att titta på platsen för bandets första spelning på den europeiska kontinenten. I mörkret skymtar, Mats Larsson, en av författarna till den nya boken om turnén 1976.

AC/DC:s Cortina-spelning skildras i nyutgiven bok

I dagarna släpps boken om AC/DC:s legendariska Sverigeturné 1976. Den inleddes på Cortina i Vinberg som blivit en vallfärdsort för bandets fans från hela världen. – Det är ju nästan en tidsmaskin. Man har svårt att tro att det såg speciellt annorlunda ut då, säger Anders Hedman, en av författarna.

ANNONS
|

Han befinner sig i Italien när HN ringer upp (dock inte i vintersportorten Cortina som gett namn åt den gamla dansbanan).

– Vi började med det här projektet 2009. Jag är ett väldigt stort fan av AC/DC och hörde långt tidigare talas om att de skulle ha gjort en sån här turné. Men det stod inte nämnt i någon av alla böcker om bandet eller på nätet. Så jag började rota i det och tittade i gamla dagstidningar på kungliga biblioteket.

Lämpligt nog är Anders arkivarie till yrket och vet hur man får fram information. Till exempel har han plockat fram bandmedlemmarnas arbetstillstånd från den famösa turnén. Författarkollegan Mats Larsson är dessutom arkeolog och kunde gräva fram gamla fakta på sitt håll.

ANNONS

Båda bodde i Stockholm när projektet startade men Mats är skåning från början och bor numera i Malmö. Deras bok ”Love At First Feel – The Legendary AC/DC tour of Sweden 1976” ges ut på engelska av ett svenskt förlag (Premium Publishing).

– Vi började skriva på svenska. Men med tanke på att de är så stora i hela världen kändes det ganska självklart med engelskan, förklarar Anders.

Hela 34 sidor ägnas åt spelningen på Cortina som var bandets första i ett icke engelskspråkigt land. En exotisk upplevelse för grabbarna från Australien som var helt okända här då.

AC/DC gjorde bara fem spelningar på turnén (Vinberg, Höllviken, Stockholm, Växjö och Anderstorp) varav tre som mellanakt åt svenska dansband. Bland annat på Cortina tillsammans med Jigs som HN berättat om tidigare. Flera falkenbergare intervjuas i boken om hur de upplevde kvällen.

Förutom framträdandet på Cortina finns faktiskt ytterligare en lokal anknytning som är mindre omtalad. När AC/DC spelade i Anderstorp på samma turné var det nämligen Falkenbergsbandet Bert Bennys som stod för dansmusiken (se separat artikel).

– Att se den här historien växa fram med mötena mellan den svenska dansbandskulturen och rockbandet från Australien har varit roligast under arbetet med boken, berättar Anders Hedman.

ANNONS

– Publiken som gick dit för att dansa och tyckte det var fruktansvärd musik. Men för många yngre, som gillade lite tyngre musik, var det nästan en religiös upplevelse.

Dåvarande AC/DC-sångaren Bon Scott avled 1980 och står redan staty i Australien. Nyligen meddelades att det även ska resas en i hans hemstad i Skottland.

Tycker du att det är läge att ställa en på Cortina också?

– Hahaha! Det var väl en bra idé. Kanske något för HN att göra en kampanj om.

Vilken är deras bästa låt?

– Det är olika från dag till dag. Men jag skulle nog säga ”Gone shootin´” som är lite mer seriös för att vara AC/DC.

Bästa album?

– ”Powerage” som den låten är hämtad från.

Hur många konserter har du sett med dem?

– Det har nog blivit 15–20 stycken. Den bästa var på Odeon i London 2003. En välgörenhetskonsert på ett mindre ställe där de verkligen kom till sin rätt.

Vad betyder det för bandet att Malcolm Young inte kan vara med längre?

– Han var ju bandets ledare och grundare, så det är klart att det betyder jättemycket. Samtidigt tror jag att många undervärderar Angus roll lite. Det verkar ändå som att han klarat att axla det ansvaret bra, trots allt.

ANNONS