Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Läxhjälp. Knappt hälften av Falkenbergs skolor har valt att söka bidrag till läxhjälp. Bild: Lina Salomonsson

600 000 till läxhjälp i Falkenberg

Bara en av fyra kommuner har sökt regeringens bidrag för läxhjälp. I Falkenberg har man sökt för och fått drygt 600 000 kronor.

Regeringen har i år tiodubblat bidraget till läxhjälp jämfört med förra året – från 23 miljoner till 281 miljoner kronor. Men en granskning som SVT gjort visar att pengarna fördelas ojämnt.
Medan en del kommuner har valt att inte söka alls, har andra sökt så att alla elever kan erbjudas läxhjälp.

Ett 50-tal kommuner, däribland Falkenberg, har sökt till var tioende elev eller färre.
Knappt hälften av skolorna i Falkenberg har valt att ta del av pengarna, och ungefär var tioende elev erbjuds läxhjälp.
– Det har inte varit uppe för politiskt beslut, utan det är skolorna själva som bedömer vad de behöver. Men min inställning är att det är skolans ansvar att se till att eleverna klarar läxorna på egen hand. Det ska inte krävas extra hjälp från förälder eller annan vuxen, säger Kerstin Angel (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Falkenberg.

Bidragen används framför­allt för att täcka personal­kostnader, lokalhyror och material. Skolverkets grundbelopp är 1 000 kronor per elev som erbjuds att delta i verksamheten, men vid särskilda skäl kan en skola beviljas en högre summa.
Framförallt gäller det verksamheter där få elever deltar men där till exempel kostnader för lokal och personal ändå är höga.

Det finns fortfarande pengar kvar att fördela och Skolverket har därför förlängt ansökningstiden för bidraget till och med 31 augusti.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här