4-Gott nekas tobakstillstånd

4-Gott riskerar att inte få sälja tobak. Kommunens utredning visar att godisbutiken inte lever upp till kraven i den nya tobakslagen.

ANNONS
|

En ny tobakslag började gälla i juli 2019. Bland annat gick tobaksförsäljningen då från att bli anmälningspliktig till tillståndspliktig. Det innebär att tobaksåterförsäljare numera behöver ansöka om tobakstillstånd och få tillståndet beviljat för att kunna bedriva tobakshandel.

Georges Chayeb arbetar som tillståndshandläggare på socialförvaltningen i Falkenberg kommun. Han var den som fick i uppdrag att granska butiken 4-Gotts ansökan.

— Vi kollar kreditupplysningar på personer och bolag, uppgifter från kronofogden, register från polisen, skattemyndigheten och tullen. Och vi granskar inte bara sökande bolag. Det ingår att granska hur man skött sina tidigare bolag också, förklarar Georges Chayeb.

Bakom den gula skylten som möter godissugna falkenbergare på Stortorget döljer sig en omfattande bolagsstruktur. Förutom bolaget Swecit, som står bakom ansökan om tobakstillståndet, har kommunens handläggare granskat andra bolag kopplade till godiskoncernen. Ett av de granskade bolagen har gått i konkurs. Ett annat har haft betalningsanmärkningar på totalt över sex miljoner kronor och är indraget i ett antal tvister med andra bolag och underleverantörer.

ANNONS

– De fick avslag på sin ansökan för att det finns ekonomisk misskötsamhet och personlig olämplighet. Man har inte skött sina tidigare och nuvarande bolag, säger tobakshandläggaren.

Ägaren till bolaget, Sean Fakourvand, ser tillämpningen av den nya lagen som problematisk och menar att det finns flera punkter i kommunens utredning som varit bristfälliga.

— De har tittat på engagemang tre år tillbaka i tiden. Det är en allmän rättsprincip att man inte får retroaktivt bestraffa medborgare genom en ny lagstiftning, säger han.

Enligt bolagsägaren har utredningarna om tobakstillstånd varit olika omfattande i olika kommuner. Bland bolagets 4-Gottbutiker har tobakstillstånd beviljats i Växjö och Karlstad. I Göteborg pågår fortfarande en utredning.

— Vi har fått tillstånd i andra kommuner där man inte brytt sig om att titta tillbaka i tiden, utan där man tittar på verksamheten som ansöker om tillstånd. Att det bedöms olika i olika kommuner påverkar också rättssäkerheten - man ska ju göra lika bedömning inför samma lag.

Beslutet har överklagats av bolaget och ärendet ska därmed upp i förvaltningsrätten. I väntan på avgörande i domstolen får butiken dock fortsätta sälja tobak som tidigare.

ANNONS