Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

37 jobb bort från Carlsberg

37 tjänster på Carlsberg Sverige i Falkenberg varslas om uppsägning, men facket hoppas att neddragningen ska landa på lägre nivå.

– Det här kommer inte som någon stor överraskning, även om antalet är högre än vi räknat med, säger Christoffer Westman, fackordförande för Livs på Carlsberg i Falkenberg.
Anledningen är att man sedan tidigare vetat att de snart tio år gamla förarlösa truckarna inom logistiken ska ersättas av nya – och att företaget då också utvidgar användningen av dem. Ännu mer av den manuella lagerhanteringen tas över av truckarna.

Därutöver är det en nyhet att 11 chaufförstjänster inom fjärrtransporten ingår som en del av de nu 37 varslade tjänsterna på Carlsberg i Falkenberg. Carlsberg Sverige har till stor del redan lagt ut sina transporter (till terminaler ute i landet) på externa samarbetspartner. Men en liten del av den verksamheten har funnits kvar i bryggeriets egen regi.
– Av ekonomiska skäl vill vi avveckla även den delen, säger logistikdirektör Martina Lindskog.
Företag och fack sätter sig i förhandlingar om neddragningarna i slutet av september, med syftet att förändringarna ska vara genomförda senast första mars nästa år.
– Och vårt drömscenario är naturligtvis att vi helt slipper varsel, säger Christoffer Westman.

Att varslen i någon mån skulle kunna begränsas bygger på historisk erfarenhet. Det senaste stora varslet, 2014, var också föranlett av en teknisk innovation – plockroboten som tog över en hel del manuell hantering. Men i det fallet backade företaget så småningom från ett varsel om cirka 70 färre tjänster och landade på ungefär 30, efter insikten om att tekniken inte räckte till för en sådan stor rationalisering.
– I dag ser vi ju att många redan går på knä i delar av verksamheten, så det är svårt att se hur ekvationen ska gå ihop med de här varslen, anser Christoffer Westman.
I förhandlingen ingår också att se hur en neddragning ska kunna ske, om det till exempel finns utrymme för frivilliga uppgörelser med avgångsvederlag eller liknande. Några exakta utfästelser gör dock inte företaget i det här läget.
– Sådana här besked om varsel är ingenting man vill ge. Och vår ambition är att hitta bra lösningar för de enskilda individerna, säger logistikdirektör Martina Lindskog.

Och även om varslen riktas mot logistik och fjärrtransporter, så är det inte säkert att det enbart är medarbetare där som träffas av eventuella uppsägningar. Turordningsreglerna gör att en person med kortare anställning på annat håll i bryggeriet kan få gå för att ersättas av anställd som förlorat sina arbetsuppgifter på de varslade avdelningarna.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här