30 nya jobb i modulfabrik

Lokaler på Sanddynevägen blir en monteringsfabrik

ANNONS
|

Stena Metalls gamla lokaler har fått nya hyresgäster efter nio tomma år. Här ska det tillverkas bostäder. Ett trettiotal arbetstillfällen skapas.

Integrab heter företaget som hittat vad de sökte i Falkenberg. Företaget startades för drygt ett år sedan av Gunnar Svensson med ett förflutet som byggmaterialförsäljare med egen byggvaruhandel på Skaftö, Madeleine Fredman som tidigare var anställd hos Gunnar Svensson samt Roland Laurent, företagets vd. Han har en bakgrund som vd för olika företag inom industrisektorn.

– Vi bygger integrationsbostäder. Vår slogan är "vi integrerar människor". De bostäder som vi kommer att bygga är inte bara för flyktingar, det kan även vara studentbostäder och äldreboenden, förklarar Madeleine Fredman.

ANNONS

Gunnar Svensson och Madeleine Fredman har sedan 2014 byggt den typen av bostäder, utomhus. När de förstod att det var möjligt att göra samma sak, fast i större omfattning, fick de kontakt med Roland Laurent. Han var inte sen att ansluta sig till entreprenörerna.

– Det är en fantastiskt bra affärsidé, säger Roland Laurent.

Eter att ha letat efter en lämplig lokal i några månader hittade de vad de sökte. Som hyresgäst i Stena Metalls gamla lokaler får de tillgång till sammanlagt 5 000 kvadratmeter. Det som avgjorde valet av lokal var de kraftiga traverser i taket som gör det möjligt att lyfta stora tyngder.

– Vi visste att vi ville hålla till utmed Västkusten. I Falkenberg mötte vi en välkomnande atmosfär, överallt. Det smittar, så enkelt är det, säger Gunnar Svensson.

I dag gapar de stora lokalerna utmed Sanddynevägen tomma. Rengöring pågår och ett nytt betonggolv har gjutits. I februari ska produktionen vara igång. Företaget har en beställning på 100 moduler som ska vara klara under våren. Redan nu har Integrab fyra anställda och två praktikanter. På längre sikt räknar man med ett trettiotal anställda.

–Jag brukar beskriva det vi håller på med som att vi bygger med Legoklossar som kan sättas ihop på olika sätt, med olika inredning och utseende. Alla har riktiga våtutrymmen, en del har kök, andra bara trinetter, säger Roland Laurent.

ANNONS

– En fördel med våra bostäder är att de kan bli permanenta, användas för att förtäta befintlig bebyggelse och att de kan byggas där det finns arbeten.

Bostadsmodulerna ska byggas på ett sätt som gör att de kommer att vara enkla att flytta. De är stapelbara upp till två våningar och kan kombineras till större enheter än de ursprungliga 44 kvadratmetrarna.

– Vår tanke är mer än att hantera den akuta flyktingsituationen. Vi bygger riktiga bostäder, säger Gunnar Svensson.

De bostäder som ska produceras i Falkenberg kommer att vara energisnåla.

– Det innebär en lägre värmekostnad. Det är ett alternativ till att importera villavagnar och husvagnar som drar en massa energi och kostar kommunerna stora pengar.

ANNONS