Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det var fullt av avföring på golven i huset där katterna var instängda.

29 vanvårdade katter avlivades

Samtliga 29 katter avlivades i samband med en djurskyddskontroll vid ett hus i Falkenbergs inland. De sjuka och avmagrade djuren hölls instängda i huset som var fullt av avföring och stank av ammoniak.

Två djurskyddsinspektörer och tre poliser utförde kontrollen den 21 juli efter att länsstyrelsen fått in en anmälan om att mannen som ägde fastigheten vanvårdade sina katter. Det var ingen vacker syn som mötte dem. 

18 katter var instängda i ett mindre rum på nedervåningen medan de övriga katterna kunde röra sig fritt mellan de övriga utrymmena i huset. Alla rummen var kraftigt förorenade av avföring och ammoniakhalterna var så höga att det stack i ögonen på länsstyrelsens personal. 

Även djuren led av stanken. Flera av katterna stod och trängdes vid en glipa i ett fönster för att få frisk luft. 

"Att för katterna konstant behöva leva i en sådan undermålig miljö utgör ett stort psykiskt som fysiskt lidande för dem då de inte kan komma undan smutsen och ammoniaknivån", står det i kontrollrapporten.

På plats i huset kunde djurskyddsinspektörerna också konstatera att djuren bara hade tillgång till en liten mängd vatten och att foder helt saknades i matskålarna. 

De bedömde att katterna utsattes för lidande och länsstyrelsen bestämde att djuren skulle omhändertas omedelbart. 

Då många av katterna visade tecken på diarré, ögonproblem, avmagring och uttorkning togs samtidigt ett beslut om att de skulle avlivas. Samtliga katter avlivades samma dag av en veterinär som tillkallades till platsen.

Enligt djurägaren hölls katterna instängda eftersom han skulle slå gräset och inte ville riskera att få med dem i slåttermaskinen. Mannen riskerar nu att få djurförbud. 

 

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här