Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

29 katter fick avlivas – nu får ägaren djurförbud

Han vanvårdade 29 katter som alla fick avlivas. Nu har mannen från Falkenbergs inland fått djurförbud och blivit polisanmäld.

I dagarna kom Länsstyrelsens beslut. Mannen, som är i 65-årsåldern och bosatt i Falkenbergs inland, får djurförbud på obestämd tid. Förbudet gäller all form av hantering av djur. Mannen får varken äga, vårda, transportera eller ens rasta djur.

I somras genomförde två djurskyddsinspektörer och tre poliser en kontroll hos mannen efter att Länsstyrelsen hade fått in en anmälan om att mannen vanvårdade sina katter. I mannens bostad möttes inspektörerna av misär. Katterna var instängda, undernärda och saknade tillgång till rent vatten. Alla utrymmen var kraftigt förorenade av avföring och ammoniakhalterna var så höga att det stack i ögonen på inspektörerna.

Även katterna led av stanken. Flera av dem stod och trängdes vid en glipa i ett fönster för att få frisk luft. Ett antal katter hade skador på ögon och luftvägar på grund av de höga ammoniakhalterna. Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att dessa skador är mycket smärtsamma och att katterna har utsatts för konstant lidande.

Mannen har själv uppgett att katterna var instängda eftersom han skulle slå gräset och inte ville riskera att få med dem i slåttermaskinen. Vidare har han sagt att katterna var fina och friska. Länsstyrelsen konstaterar således att mannen saknar nödvändig insikt och kunskap för att avgöra om djur är sjuka och behöver vård.

Det här var inte första gången som Länsstyrelsen tittade närmare på hur mannen sköter sina djur. 2007 konstaterades brister i mannens nötkreaturshållning. Länsstyrelsens beslöt då att mannen inte längre fick ha hand om nötkreatur.

Tre år senare kontrollerades mannens katthållning och återigen fann Länsstyrelsen anledning att utdela kritik. Mannen hade då minst 25 katter, trots att det krävs särskilt tillstånd för att få ha fler än nio. Katterna mådde dessutom dåligt och var vanvårdade. Beslutet den gången blev att mannen inte fick ha fler än fyra katter i fortsättningen, vilket han alltså helt har struntat i.

Mannen är nu dessutom polisanmäld.