Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

25 hus och trädgårdar skadades av tromben

När tromben drog fram över Olofsbo havsbad i går kväll lyftes hela taket till Pia Wikestads hus av och flyttades med naturkrafterna in i grannens trädgård. Tromben gav sig av lika blixtsnabbt som den kom, men på bara några minuter hade den lyckats ställa till med en väldig förödelse i stugområdet vid Olofsbo havsbad. Först när dagsljuset kom stod hela omfattningen av trombens framfart klar.
Stora träd och buskar ligger uppryckta med rötterna, det är spräckta tegelpannor överallt, markiserna är sönderslitna och trädgårdsmöblerna har blivit kaffeved. Flygande föremål har krossat fönsterrutor på både bilar och hus.

Paul och Eva Joxelius hade lovat att se till grannen Pia Wikestads sommarhus, som var under byggnation på tomten bredvid deras villa.

Pia var hemma i Hestra i Småland, där hon bor, när tromben drog fram. Strax före klockan 22 på tisdagskvällen ringde telefonen.

- Det var Paul som sa att han hade något väldigt tråkigt att berätta. Vårt tak låg i deras trädgård!

I går morse tog Pia med sig barnen och körde från Hestra för att med egna ögon få se vad som hänt. Pia tittar ut över det som skulle bli familjens sommarhus. Taket ligger för sig, grunden och den raserade stommen till väggarna tio meter längre bort.

- Först trodde jag inte att det var sant. Sedan blev jag mest ledsen, vi har lagt ner så mycket jobb på huset, varenda spik har vi slagit i själva. Taket blev färdigt så sent som för två veckor sedan. Och vi hade det inte försäkrat än, säger Pia Wikestad.

Pias hus ligger i det område med omkring fem hus som blivit värst drabbat och som är beläget vid Kustvägen från Falkenberg mot Glommen, omkring 200 meter från Mastvägen.

- Nu ska vi försöka flytta taket med en byggkran. Sen får vi börja rensa och plocka ur spik så vi kan återvinna den. Jag vet inte hur snabbt det här kan gå, min man är dessutom på Mallorca och jobbar, säger Pia Wikestad.

Totalt drabbades omkring 25 hus och trädgårdar av omfattande skador. Sydkraft stängde av strömmen tillfälligt under tisdagskvällen och natten. Även hus i området kring Centralvägen, Parallellvägen och Lyngenvägen har fått rejäla skador på hus och trädgårdar.

Eva Joxelius väntar på att försäkringsbolaget ska komma och inspektera förödelsen.

- Vi trodde att vårt hus skulle rasa, berättar Eva Joxelius.

Huset står kvar, men det är fullt av krossade tegelpannor i trädgården, markisen är illa tilltygad och vedhögen har flyttat sig.

Eva Joxelius pappa, Bengt-Ove Nilsson, hade sin husvagn stående på dotterns tomt. Plötsligt låg den på sidan ute på Kustvägen och stoppade upp trafik.

- Jag bor 100 meter längre ner men hos oss hände ingenting, berättar Bengt-Ove.

På räddningstjänsten konstaterar man lättat att ingen människa skadades:

- Det var tur i oturen att det inte var på högsäsong utan att de flesta lämnat stugområdet för säsongen.

I området går folk och pratar med varandra om vad som hänt. Många är de oroliga sommarstugeägare som lämnat stugan och hört av sig till HN och polisen för att få mer information om katastrofen.

Nu återstår för husägarna att få sina skador reglerade av försäkringsbolagen. Och sedan det mödosamma arbetet med att återställa allt.

ÅSA HASSELBLAD

0346-290 49 [email protected]

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här