23-åringens psykiska tillstånd ska undersökas

I somras attackerades en 80-årig kvinna i Falkenberg. Nu ska den misstänkte 23-åringens psykiska tillstånd undersökas. ”Enorm påfrestning”.

ANNONS
|

Den 80-åriga kvinnan blev svårt skadad när hon befann sig i närheten av Smedjeholms reningsverk i Falkenberg den 18 juli. Hon blev huggen av ett vasst föremål ett flertal gånger och vårdades en längre tid på sjukhus.

Efter två veckor kunde polisen ringa in en 23-årig man från Falkenberg som huvudmisstänkt för brottet. Han sitter sedan dess häktad på sannolika skäl misstänkt för försök till mord.

Vad som föranledde den brutala attacken är ännu oklart. 23-åringen har förnekat brott under hela utredningen.

Ska undersökas av en specialist i Göteborg

I samband med omhäktningsförhandlingarna i Varbergs tingsrätt i förra veckan ville åklagare Gisela Sjövall inhämta en så kallad paragraf 7-undersökning av 23-åringen. Det är en läkarundersökning som genomförs om domstolen anser att personens psykiska tillstånd bör undersökas.

ANNONS

Undersökningen ska genomföras av en specialist i psykiatri i Göteborg. Enligt Rättsmedicinalverket tar undersökningen ungefär en timma. Därefter skriver läkaren ett intyg med sina rekommendationer till domstolen.

Den misstänkte mannens advokat, Gunilla Johansson, vill inte kommentera sin klients tillstånd. Men säger så här angående att sitta häktad:

– För en ung människa som aldrig varit häktad tidigare är det en enorm påfrestning att sitta häktad med restriktioner under flera månaders tid.

En paragraf 7-undersökning (P7:a) är ett första steg för att främst bedöma om det finns behov av att gå vidare med en rättspsykiatrisk undersökning, som är en mer omfattande undersökning. En sådan undersökning görs dock först i samband med en eventuell rättegång.

– Det här har inget med själva skuldfrågan att göra utan påföljden. Är man sjuk kan man inte få vilken påföljd som helst, säger Gunilla Johansson.

Väntar på svar från NFC

Skulle mannen åtalas kan domstolen döma 23-åringen till rättspsykiatrisk vård i stället för fängelse.

Utöver den psykiska undersökningen pågår förundersökningen. Under häktningsförhandlingarna framgick att åklagare Gisela Sjövall fortfarande väntar på tekniska undersökningar från NFC. Det kan ta ytterligare några veckor innan samtliga undersökningar är klara.

Försvarsadvokat Gunilla Johansson menar att hennes klient borde försättas på fri fot, att det inte längre finns någon kollusionsfara. Hon uppger också att det inte hållits ett enda förhör med den misstänkte de senaste två veckorna.

ANNONS

Men tingsrätten menar att det finns fortsatt risk för att 23-åringen kan undanröja bevis eller försvåra utredningen och ska därför sitta kvar i häkte. Åtalstiden för åklagaren går ut den 12 november.

Läs också: Hett tips ledde till gripandet efter knivattacken

Läs också: Man gripen för knivattack för kvinna

ANNONS