123 Schtunk schtångas med pandemin


– Nu står det still igen. Men vi är ju en liten grupp och klarar oss nog, säger Lasse Beischer som skulle spelat med 123 Schtunk i Falkenberg den 7 november.

ANNONS
|

”Världen är en scen” är en slags best of av gruppens föreställningar genom åren. Nu ställs den in i Falkhallen och man letar efter ett nytt datum till nästa vår. Även två krogshower i Nöjeshallen i Varberg den 27-28 november har flyttats till 26-27 mars.

LÄS MER: Återvunna clownscener ger hejdlösa skratt

– Det ser inte särskilt ljust ut just nu. Men vi har fortfarande en lunchteater i Halmstad inbokad den 10 december som vi hoppas kunna spela, säger Lasse Beischer när HN ringer upp.

Han bor i Göteborg efter flytten från Varberg för tio år sedan men har en sommarstuga i sin gamla hemstad.

ANNONS

Hur många föreställningar har ni kunnat spela i år?

– Vi brukar turnera väldigt mycket under höst, vinter och vår. Men i år har det inte blivit så. I våras blev det stopp efter en föreställning i Älmhult den 7 mars. Innan dess hann vi kanske med femton stycken.

– Under sommaren gjorde vi ingenting. Det gick inte att genomföra ekonomiskt.

Gruppen gav i alla fall två digitala föreställningar från Nöjeshallen i Varberg. En inomhus i april och en utomhus i juli. I höst hann de med ett tiotal spelningar på olika platser innan det blev stopp på nytt.

– Arrangörerna har varit väldigt duktiga på att markera ut var publiken får sitta och inte sitta. Det enda vi behövt tänka på är att inte ta upp någon från publiken som vi brukar göra.

Klarar ni er ekonomiskt?

– Vi har varit korttidspermitterade och fått stöd från kulturrådet för inställda föreställningar. Sedan har vi jobbat lite som dramalärare och uppmanade folk att köpa våra grejer på hemsidan och det funkade bra, särskilt i början under våren.

Men nu har alla en tshirt med Schtunk?

– Ja, precis. Hehehe...

Är det inte svårt att göra best of föreställningar när ni improviserar så mycket?

ANNONS

– Nej, faktiskt inte. Det skapar snarare en massa nya improvisationer. Det har varit väldigt roligt att spela den eftersom vi kommer på nya saker hela tiden som vi inte gjort tidigare.

Trion skulle haft premiär på en ny föreställning i år som heter ”Den lysande teatergruppen”.

– Det är ju lite ödmjukt haha. Men det handlar om Molieres teatergrupp som heter så och den ska ha premiär nästa sommar om inte det här håller i sig. Det som är konstigt just nu är att det är en 50 gräns men också att man uppmanar folk att inte gå på föreställningar.

– Vi är en liten teatergrupp och klarar oss nog då vi har dragit ner på allting. Det är värre för stora teatergrupper med stora lokaler. Vi har bara en liten lokal som är mer ett förråd för våra grejer. Sedan gäller det att vara beredd när det väl lossnar så att vi snabbt kan komma ut och spela.

LÄS MER: Coronavirus ger clowner ekonomisk oro

ANNONS