12-åringar ska testa fluor i mjölken

Samtliga 12-åringar i Falkenberg-Ullared erbjuds nu via Folktandvården att delta i ett forskningsprojekt där de ska serveras fluor i ett glas mjölk varje dag – till gagn för tandhälsan.

ANNONS
|

Nu är det inte riktigt hela sanningen eftersom de som går in i projektet inte vet om de antingen får fluortillsats eller bara vanlig vattenlösning, helt enkelt för att det ska finnas en kontrollgrupp när resultaten analyseras om ett par år.

– Vi har varit i gång i Färjestaden, Sölvesborg och Alvesta men det är nu som också Falkenberg-Ullared kommer med i projektet. Vi vänder oss till samtliga i åldersgruppen, men det räcker för studiens skull med att cirka 50 går med i Falkenberg, säger Gunnel Svensäter, professor och övertandläkare vid tandvårdshögskolan i Malmö som genomför studien.

ANNONS

Nu möts en sådan här forskning av reaktioner, eftersom det här och var finns en skepsis och ett ifrågasättande av fluor.

– Jag har reagerat mycket starkt. Fluor är ett gift och det finns inga tydliga studier om fluorens långsiktiga påverkan. För att dra en parallell: Länge matades vi med uppfattningen att användningen av tandtråd var viktig. Men när en journalist förra året ville ha vetenskapliga belägg så försvann plötsligt rekommendationerna om tandtråd i USA. Hur är det med trovärdigheten? undrar David Bodiroza i Falkenberg vars 12-årige son erbjudits att gå med i studien.

– Jag anser att man ska vara ytterst försiktig med att låta barn svälja fluor, eftersom forskning till exempel visat att fluor kan orsaka cancer, säger David Bodiroza som menar att ett traditionellt arbete med att rekommendera rätt kostvanor är en bättre väg att gå för att gagna tandhälsan.

Men dessa invändningar mot fluor som karieshämmande preparat avfärdas som ogrundad alarmism av den medicinska sakkunskapen:

– Antifluorkampanjer, om jag får kalla dem så, återkommer med regelbundenhet och det är kanske inte så underligt när man inte korrekt tolkar forskningsresultaten, menar professor Gunnel Svensäter.

– För det finns över huvud taget ingen risk med fluor i de små doser som används i tandkräm och för annan förebyggande kariesvård. Och det som ska tillsättas mjölkglaset motsvarar en fluortablett på 0,75 milligram, säger hon.

ANNONS

Och hon menar att den vetenskapliga grunden alltjämt är stark för fluorens betydelse för att förebygga karies, hål i tänderna. Men en kritiker som David Bodiroza anser att dessa etablerade sanningar behöver ifrågasättas, och har begärt att Centrala Etikprövningsnämnden ska ompröva tillståndet för studien.

– Jag tycker dessutom att det är fult att locka med presentkort och utlottning av ipads till dem som deltar, säger han.

Studien ska genomföras genom folktandvården i Falkenberg-Ullared. De föräldrar som ger klartecken till deras 12-åringars medverkan kommer varannan månad att få kvittera ut en lösning– antingen fluor eller vattenlösning, utan att själv få veta vilket. (Därmed får man även en jämförelsegrupp.) Lösningen droppas i ett glas mjölk som 12-åringen ska dricka varje kväll. Genom årliga undersökningar på folktandvården och genom bakterieprov mellan tänderna var sjätte månad ska man få en tydligare bild av fluorens inverkan.

– Det här är en unik studie, särskilt lämplig att genomföra i Sverige, eftersom vi genom Folktandvården får en bredd i urvalet av ungdomar som är med i studien, säger Gunnel Svensäter.

Det slutliga syftet: Att se om en fluortillsats i vanlig mjölk skulle kunna vara en framkomlig väg för tandhälsan, att helt enkelt fluoriderad mjölk blir en produkt att köpa.

ANNONS

Dessutom stöds detta projekt av brittiska välgörenhetsorganisationen The Borrow Foundation som länge förespråkat fluoriderad mjölk.

BAKGRUND: Argumentet för studien

Forskningsprojektet går under namnet ”Ungdomars friska tänder”, och motiveras i utskicket till föräldrar i Falkenberg och Ullared bland annat med detta:

Syftet:

”Alla kan få hål i tänderna – men det går att undvika! Ett sätt att undvika det kan vara att dricka mjölk med fluor. Vi vill undersöka om detta är en bra metod. I framtiden kommer man kanske att kunna köpa mjölk som hindrar hål i tänderna, tack vare din medverkan.”

Varför 12-åringar?

”Många får sina första hål tidigt i tonåren. Du som är 12 år har förmodligen inte fått några hål än och därför vänder vi oss till dig och dina jämnåriga. Undersökningens resultat blir säkrare ju fler som är med – därför är din medverkan viktig.”

ANNONS