Falcon Alkoholfri Arena. Förra lördagen var det öppet hus i den nya fotbollsarenan. Bild: Annika Karlbom
Falcon Alkoholfri Arena. Förra lördagen var det öppet hus i den nya fotbollsarenan. Bild: Annika Karlbom

110 miljoner är inte hela kostnaden

Arenan blev billigare än beräknat, förklarade kommunen i förra veckan. Så är det, men kostnaden inskränker sig inte enbart till de angivna 110 miljoner kronorna.

ANNONS
|

När fotbollsarenan nu är invigd, så sammanfattade kommunen ekonomin på sin hemsida: ”110 miljoner kronor. Det är slutprognosen för Falkenberg Alkoholfri Arena. Det är 20 miljoner kronor lägre än vad kommunen räknat med.”

(Ha överseende med kommunens felskrivning av namnet, men på Carlsberg blir man kanske inte så glad: Bryggeriet har ju betalt, okänt hur mycket, för att den ska heta Falcon Alkoholfri Arena.)

I den redovisningen är kringkostnaderna inte med. Ytterligare 21,5 miljoner kronor veks i budget för att färdigställa sådant som behövs kring arenan, såsom parkeringar, cykelvägar, växtlighet och dammar.

– Också den kostnaden blir lägre än budgeterat, och beräknas till drygt 17 miljoner kronor, säger bygg- och projektchef Irene Wigroth i Falkenbergs kommun.

ANNONS

Just parkeringen har för övrigt väckt frågor, om den räcker till och varför bara en del av parkeringen har asfalterats och om den övriga delen ska förbli i grus.

– Det finns ingen asfaltering beställd för grusparkeringen, utan i så fall krävs det ett beslut i projektets ledningsgrupp, konstaterar Irene Wigroth.

Och grusdelen har lite grann setts som ett reservutrymme för parkeringen.

Hursomhelst, 150 parkeringsplatser finns nu på den nya asfalterade delen och 185 på den grusade delen och sedan tidigare även ett 70-tal vid ishallen alldeles intill.

Mycket eller lite parkering för en arena som plockar in 5 500 åskådare vid fotbollsmatcher? En stor del av publiken lär i alla fall som tidigare cykla till matcherna.

Slår man ihop notan så blir den enligt nuvarande beräkning 110 miljoner kronor för själva arenan, ytterligare 17 miljoner i kringkostnader samt en utgift på 7 miljoner kronor för flytten av tidigare park- och förrådsbyggnader i området.

Totalt en investering på närmare 135 miljoner kronor. Kommunen räknar med att ha en årlig kapitalkostnad (räntor, avskrivningar) på 5-6 miljoner kronor. Och därtill några miljoner per år i rena drifts- och underhållskostnader.

Kommunens intäkter då? Efter nedflyttningen till superettan betalar nu Falkenbergs FF en hyra på två miljoner kronor per år till kommunen för att nyttja arenan.

ANNONS

För den som är road av jämförelser så kan man ju nämna att slutredovisningen för Nya Tallgläntan, ett äldreboende med 80 platser som invigdes 2013, hamnade på ungefär samma nivå. Tallgläntan kostade 143 miljoner kronor att bygga, inklusive rivning av en tidigare del.

FAKTA: Kan arenan användas för annat?

Med tanke på kommunens utgifter, så inställer sig frågan: Måste det enbart vara fotboll på Falcon Alkoholfri Arena eller kan kommunen dra in pengar på annat?

– Om till exempel en konsertarrangör vill använda arenan, så är det något vi då får ta ställning till. Något principiellt nej finns inte. Men sådana större arrangemang, där arenan kan ta in upp till 7 000 i publiken, är inte så vanliga i Falkenberg. Och kanske vill man hellre hålla till på Stortorget. Där har det ju varit större konserter två år i rad, säger Per Johansson (C), ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

ANNONS