Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Översvämning i källaren i Vesterhavsporten i Falkenberg

När en pool i höghuset Vesterhavsporten skulle tömmas hamnade vattnet i källarförråden och garaget. Informationen om läckan kom till hyresgästerna via en lapp som Riksbyggen satt upp i hissen.

På tisdagen upptäckte boende i höghuset Vesterhavsporten i Falkenberg att vatten läckt ut i garaget och även runnit in i många av källarförråden i huset.

– Min sambo berättade om vattnet här nere efter att hon sett lappen som var uppsatt i hissen. Det var så vi fick reda på det, säger en hyresgäst i huset.

Hur känns det att ni fick den här informationen via en lapp?

– Jag tänker att man hade kunnat skicka det i digital form utöver att sätta upp en lapp. Det finns effektivare sätt och de flesta är ju ganska ajour med mejl och sms.

Förrådsutrymmena i fastigheten är uppdelade på tre och enligt uppgifter till HN har ungefär hälften av förråden påverkats av vattnet. Bilder som en annan hyresgäst tog på tisdagen visar hur flera centimeter vatten står på källargolvet.

Vattenpumpen fungerade inte

Att vattnet läckte ut i källaren berodde på att en vattenpump inte fungerade när gymmet Strandhälsan, som ligger på bottenvåningen, skulle tömma poolen. Poolen töms automatiskt nattetid och därför fanns ingen på plats som kunde stoppa vattnet.

– Poolen som Strandhälsan har gör en så kallad backspolning vid några tillfällen i veckan och av någon anledning har vattnet inte pumpats ut som det ska och tryckts upp ur golvbrunnarna i källaren, säger Jeanette Bertilsson, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Halland.

Jeanette Bertilsson berättar att man under onsdagen håller på en felsökning i huset och hjälper hyresgäster att tömma sina förråd. Angående att boende fått information om läckan via en lapp i hissen säger hon att hon inte förstår kritiken

– Det handlar om att snabbt nå många människor och bedömningen gjordes att det var det snabbaste sättet för stunden. Vi är otroligt ledsna för det här och gör självklart allt vi kan för att hjälpa de boende, säger Jeanette Bertilsson.

Läckan i källaren är inte det första som drabbat hyresgästerna i Vesterhavsporten. Förutom den stora branden som rasade i byggnaden våren 2019 har man haft rejäla problem med att skydda huset från regn och vattenläckor.

– Vi flyttade från en bostadsrätt och hit för att kunna bo lite mer bekymmersfritt.Det är väldigt tråkigt att sådant här händer, säger hyresgästen HN pratat med.

LÄS MER: Lennerhov om höghusläckan: ”Tog för lång tid att reagera”

LÄS MER: Vesterhavsporten tål inte regn

LÄS MER: Nya höghuset i brand

LÄS MER: "Det som hänt är chockartat"

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här