Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Öppet hus i Morups tånge fyr på internationella fyrdagen

I helgen håller fyren i Morups tånge öppet för allmänheten när Internationella fyrdagen firas över hela världen. – Jadå, vi firar vår fyr hela helgen, säger Göte Johansson som är styrelseordförande i fyrsällskapet.

Föreningen startades 2011 när rykten om att Sjöfartsverket funderade på att sälja fyren och Fortifikationsverket skulle sälja marken. Under flera år har föreningen arbetat med att få kommunen att köpa marken så att allmänheten ska kunna fortsätta att ha tillgång till platsen.
– En vanlig helg är det ofta över 100 personer här ute och strövar. Det är ett jättefint område att vandra i, även om man inte går upp i fyren.
 

Öppet för alla
Men i helgen är alltså alla välkomna in i den. Under både lördagen och söndagen håller föreningen öppet. Den har ingen äganderätt, men har köpt en visningsrätt av Sjöfartsverket, vilket gör att medlemmarna har möjlighet att visa den när det finns intresse och bokningar.
En vanlig månad uppskattar Göte att det blir mellan fem och tio besök av skolklasser, privatpersoner och företag som är intresserade av att komma in och kika.
– Det är styrelsen, däribland jag då som är ordförande, som visar upp den. Vi berättar om dess historia och om linsen och annat spännande. Vi har Sveriges äldsta lins i det här fyrtornet.
 

Byggdes på 1800-talet
Under helgens öppethållande kan besökare få höra historien om fyren som byggdes redan på 1800-talet. När fyren stod klar började fiskesamhället och hamnen byggas i närheten. Glommen, som från början kallades Glummen. Redan kring 1062 finns de första beskrivningarna kring “Glumstenen” som användes som riktmärke för fiskarna.
– Jag kommer från Glommen och har vuxit upp med fyren. Även nu har jag mitt kontor så att jag ser fyren när jag tittar ut genom fönstret, säger Göte.

Driften sköts av Sjöfartsverket, men ett problem som Göte och föreningen ser är att de inte längre vill betala för något som de inte använder. Eftersom fyrens roll har spelats ut med hjälp av andra medel, som gps, har flera av Sjöfartsverkets fyrar sålts ut de senaste åren. Göte kallar det en katastrof om det skulle ske.
– Fyren är en klenod som vi måste se till att den finns tillgänglig för alla. Vi är rädda för att om inte kommunen köper den så kommer ingen att få gå in i fyren mer. Det vore katastrof för kommunen om den stängs.
–Vi jobbar hårt för att få till ett köp mellan kommunen och Sjöfartsverket. Om vi lyckas med det behövs vi inte längre i bevarandefrågan utan kan fokusera på visningarna.
Förutom i helgen har fyren öppet för allmänheten, utan förbokning, under Glommens kräftfestival.

Texten har tidigare varit publicerad i Falkenbergsposten. 

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här