Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

Återuppväckt företag har flyt

Efter ett drygt halvår: ”Det har gått över förväntan”, säger vd Magnus Nielsen, en av delägarna i det återuppståndna Interconsult i Falkenberg.

Nordic Tank gick under finländsk ägare i konkurs förra våren med sin verksamhet på Sanddynevägen, ett företag med gamla anor i Falkenberg. Under företagsnamnet Christian Olsson hade det startat i slutet på 1940-talet som tillverkare av järnvägsvagnar. Under senare ägare hade sedan företaget utvecklats till en tillverkare av transporttankar till lastfordon, mest känt under namnet Interconsult.

Namnet är nu återuppväckt, formellt bolagsnamnet Interconsult Sverige AB, efter att sex lokala delägare i somras tog över en del av den tidigare produktionen i egen regi.
– Hittills har vi levererat 12 påbyggnader till miljöfordon. Och vi räknar med att fortsätta att leverera ett 20-tal per år. Vår kalkyl håller med en årlig omsättning på 40 miljoner kronor, säger Magnus Nielsen, tidigare chef på Nordic Tank, numera delägare och vd i det nya företaget.

Ur konkursboet köpte man loss en del av verksamheten, den mer bärkraftiga satsningen på miljöfordon. Företaget konstruerar och monterar avancerade och tekniskt välutrustade transporttankar, som används vid slamsugning och annat omhändertagande av miljöfarligt avfall, på fordonschassier från framförallt Volvo och Scania. 
Och transporttankarna, som monteras och installeras av Interconsult, tillverkas av det plåtbearbetande företaget FA-Tec i Falkenberg, ett lokalt och nära samarbete som är väsentligt.
– Jag och Jonas Källström på FA-Tec diskuterade på ett tidigt stadium hur vi kunde rädda en del av verksamheten, säger Nielsen.

De båda gick in som delägare i det nya bolaget tillsammans med ytterligare fyra anställda från FA-Tec och det konkursade Nordic Tank.
Nielsen ser de närmaste åren som en tid av etablering, att Interconsult ska visa att man är tillbaka som en pålitlig leverantör. Därför räknar han inte med någon större expansion i verksamheten under den första tiden. Men hittills rullar det på väl med produktionen, ”över förväntan”. Verksamheten kompletteras med både reservdelshantering och service av miljöfordon.

De gamla fabrikslokalerna på Sanddynevägen har man lämnat. Arbetet sker nu i mindre lokaler som ligger intill och ägs av FA-Tec vid Kvekatorpsvägen-Badhusvägen
18 personer, tidigare anställda på Nordic Tank, arbetar i det nya företaget. Ytterligare några från det konkursade bolaget fick jobb på FA-Tec. Nordic Tank hade 60 anställda vid konkursen, så en tredjedel av jobben räddades.
– Och det är en mycket skicklig personal vi har här, säger Magnus Nielsen.