Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/23

Året i Falkenberg som började så lugnt och bra...

2020 är ett år som vi gärna vill lägga bakom oss, eller ännu hellre stoppar ner i en säck och glömmer. 2020 innehöll en pandemi, förlorade liv och många svåra öden. Men allt var inte nattsvart för falkenbergarna!

Året började i en stilla lunk och inte ens i vår vildaste fantasi anade vi vad som väntade. Tidningen berättade till exempel att det kommit in klagomål på grund av för hög ljudvolym på revyn som, som vanligt, hade premiär på trettondagsafton. Den 15 mars gick ridån ner för sista gången för säsongen. Inte på grund av ljudvolymen utan på grund av pandemin. 80 procent av föreställningarna hann spelas.

Den 23 januari nämns pandemin för första gången i HN. Samma dag berättar vi att Tullbroskolans elevråd slår larm om matvanorna på skolan och att Gekås delar ut miljonbonus till sin personal.

Boris tackar för sig

Gekås kom att dyka upp oräkneliga gånger under året. Till skillnad från tidigare artiklar om det stora varuhusets framgångar och utbyggnader kom artiklarna under 2020 att handla om sjunkande besökssiffror, jätteförluster, skyddsåtgärder för personal och kunder och annat som pandemin förde med sig.

I augusti blev det så till slut klart vem som tar över som vd när Boris Lennerhov lämnar Gekås efter många händelserika år.

Efterträdaren heter Patrik Levin. Han tillträder vid årsskiftet. Han har bland annat varit vd för Coop vardagshandel AB. Boris Lennerhov förklarade att han var nöjd med resultatet.

— Dels är han ung och dels har han ändå varit chef och ledare i många år inom detaljhandel. Han är en handlingskraftig, jordnära, empatisk talang, summerade Boris Lennerhov.

Inställt

2020 var året som ställdes in. Oräkneliga evenemang stoppades i malpåse för att förhoppningsvis återuppstå nästa år. Det gällde bland annat de traditionella höst- och vårmarknaderna. Risken var tidigare stor att de skulle försvinna på grund av kommunens sparbeting, men i grevens tid dök varbergaren Henrik Martinsson upp som en räddare.

– Jag kände att marknaderna inte skulle falla på grund av ekonomin. Jag erbjöd mig att bidra med 30 000 kronor om året i tre år för att ge lite tid för att hitta former för att bevara marknaderna, förklarade han.

Men så kom pandemin. Marknaderna i centrum, i Långås, Sjönevad och på alla andra platser ställdes in.

Positiva tecken

Däremot gick en annan riktig långkörare i mål. En hundrastgård hade länge varit ett önskemål från både politiker och allmänhet. I februari var det äntligen dags för invigning av hundrastgården i Hertingskogen. 600 kvadratmeter lekyta för 120 000 kronor, ett stenkast från Falkenbergs IP.

Falkenberg fortsätter att växa och enligt prognoserna ska befolkningen öka med 440 personer om året. År 2029 beräknas vi ha 50 000 invånare. Falkenberg avancerade till plats åtta på rankingen över kommunernas näringslivsklimat och slog övriga halländska kommuner med hästlängder. Och näringslivet och företagen fortsätter att expandera. Berte Qvarn storsatsar på en ny kvarn för 150 miljoner kronor. Svenska kyrkan som äger mark i Skrea vill bygga en ny servicestation med restaurang, en drivmedelsstation och möjligheter till övernattning i anslutning till rastplatsen i Skrea.

Även planerna på ett hotell med åtta våningar och serviceanläggningar utmed motorvägen, i närheten av Mc Donalds och Max, fortsätter. ”Vi vill ha något spektakulärt” förklarade miljöpartisten Markus Jöngren när detaljplanen varit ute på samråd.

Plastflaskor och handsprit

Många företag i Falkenberg gick bra, pandemin till trots. Kulleborn & Stenström i Yttre Hjärtared utanför Ullared fick vara med om att efterfrågan på deras plastflaskor och förpackningar för handsprit plötsligt ökade dramatiskt under våren. Biltema beslutade sig för att bygga ett nytt lager vid Falkenbergsmotet. Ett e-handelslager ska byggas vid motorvägen och förväntas ge 60-80 nya jobb. Och från hamnen kom positiva signaler om att verksamheten fortsatte precis som vanligt.

Påskpresenter i pandemin

Men ordet ”kris” blev allt vanligare i rapporteringen under våren. Inte minst restaurangerna drabbades hårt när gästerna uteblev. Kommunen valde att ta bort avgiften för uteserveringar och delade ut presentkort i påskpresent till alla anställda. Presentkorten kunde bara användas i Falkenbergs kommun. Tomten kom med presentkort värda 450 kronor till kommunens personal. Kostnaden för julklappen beräknades till 1.7 miljoner kronor. Kommunens kostnader för coronakrisen beräknades till 27 miljoner för 2020.

Årets studenter fick vara med om ett minst sagt annorlunda firande. Ingen bal, begränsat utsläpp med anhöriga på behörigt avstånd och ingen cortege genom stan.

Under våren kunde hela Sverige följa Falkenberg forever, en tv-serie om ungdomars liv som var en hyllning till småstaden. Johanna Runevad, uppvuxen i Falkenberg både skrev, var skådespelare och klippte serien.

Flyttlassen går

I början av maj var det dags för de första hyresgästerna i Vesterhavsporten, det 16 våningar höga huset utmed Halmstadvägen, att flytta in. Men uthyrningen gick trögt och de som flyttade in fick finna sig i att huset drabbats av fuktproblem som blev speciellt tydliga när det regnade. Kvarteret Grieg med 96 lägenheter vid tågstationen blev klart under året och den första juni var det inflyttning i 22 nya lägenheter i Ullareds första höghus. Västkuststugan förklarade att man vill bygga 40 lägenheter i Vessigebro.

Under våren öppnade Argus, kommunens största satsning hittills. Det fanns planer på en pampig invigning på nationaldagen, men istället för att fira fick kommunen lägga pengar på vakter om såg till att det inte blev trängsel under de första dagarna som biblioteket var öppet.

En ny vardag

Hemster och coronasemester blev nya begrepp i pandemin. Nykomlingar lockades till naturreservaten och naturvårdsvakten HG Karlsson vars uppgift är att skydda växt- och djurlivet fick mycket att göra. Utelivet har fått positiva återverkningar hos till exempel Engelsons som sedan i våras stadigt ökat sin försäljning och som sålde slut på årets julklapp, ett stormkök, på några timmar.

Corona förändrade vår vardag i stort och smått. Paret Fredrik Stillerud och Tiffany Adde som skulle bli föräldrar för första gången bestämde sig för en hemförlossning för att vara säkra på att Fredrik skulle få vara med om sitt barns födelse. Det skulle han inte ha fått om han visat minsta sjukdomssymptom. Nu höll inte planen ända ut, förlossningen avslutades på sjukhus och lille Bastian kom välskapt till världen den 11 april, med båda sina föräldrar närvarande.

Gott nytt år!

Nu knackar 2021 snart på dörren och förhoppningsvis blir det ett mer sansat och normalt år än det som är på väg att ta slut.

Då vill vi avsluta i positiv anda. I Lärarförbundets årliga rankning av Sveriges bästa skolkommuner placeras Falkenberg på plats 28 av Sveriges 290 kommuner. En rejäl klättring. Och för att vara helst säkra på att våra läsare lämnar årskrönikan med ett leende på läpparna bjuder vi på en riktig sötchock.

En gråmulen oktobersöndag skuttade åtta fluffiga valpar av rasen Alaskan malamute runt på Rådhustorget. Här får ni se dem igen.

Gott nytt år!

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här