Ätranhemmet snabbtestar sin personal varje dag för att minska risken att coronasmitta sprids på boendet.
Ätranhemmet snabbtestar sin personal varje dag för att minska risken att coronasmitta sprids på boendet. Bild: Stefan Berg

Ätranhemmet gör coronatester på symptomfri vårdpersonal

Falkenbergs kommun har börjat använda så kallade snabbtester för att testa symptomfri vårdpersonal inför varje arbetspass och på det sättet försöka minska smittspridningen av covid-19.

ANNONS
|

Snabbtesterna på Ätranhemmet i Falkenbergs kommun påbörjades i torsdags och innebär att varje medarbetare ska testas inför varje arbetspass under en veckas tid. Orsaken är en pågående smitta på Ätranhemmet där fyra boende har konstaterats smittade av coronaviruset.

– Det är första gången vi använder snabbtesterna på medarbetare. Personalen är positiv till detta och jag tror att de känner sig tryggare. Testet visar om man har en pågående infektion och det är därför man behöver testa sig varje dag. En person kan vara fri från symptom men fortfarande bära infektionen, säger Anja Sönnerstedt, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Provsvaret kan utläsas efter 15 minuter och än så länge har all personal på Ätranhemmet fått negativa provsvar. Även om begreppet ”snabbtest” låter smidigt krävs en relativt stor apparat för att få ihop det.

ANNONS

– Cheferna ansvarar för att skicka remisser och några utsedda har fått anvisningar och hjälper till att testa sina kollegor, säger Anja Sönnerstedt.

Varför testar ni personer som inte har symptom?

– I första hand använder vi snabbtesterna där vi har ett utbrott men jag tror att vi kan se fler tänkbara användningsområden. Vi ser positivt på att det kan användas som en hjälp att eliminera personal som tänkbara smittbärare. Det finns kapacitet och vi diskuterar med Smittskydd Halland hur vi kan använda detta, säger Anja Sönnerstedt.

Snabbtest kan inte ersätta PCR-prov

Region Halland bekräftar att man bland annat använder snabbtesterna för att testa symptomfri personal.

– Hur man vill använda snabbtester kan avgöras i de individuella kommunerna men det finns också en överenskommelse kring vad vi rekommenderar, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

Enligt Region Halland kan ett snabbtest inte ersätta det vanliga PCR-provet eftersom det kräver högre virusnivåer för att visa resultat. Dock kan snabbtesten användas som komplement och ibland fylla en viktig funktion när det kommer till att begränsa och spåra smitta på exempelvis särskilda boenden och inom hemsjukvården där brukare utvecklat symptom. Testen ska alltid ordineras av en läkare.

LÄS MER:Konstaterade coronafall på tre äldreboenden

ANNONS