Jalal Sankar. En dag när han fortfarande gick och väntade på besked. Men nu är det klart: föräldrarna och lillasystern får rätt att flytta hit från det krigshärjade Syrien. Bild: Ola Folkesson
Jalal Sankar. En dag när han fortfarande gick och väntade på besked. Men nu är det klart: föräldrarna och lillasystern får rätt att flytta hit från det krigshärjade Syrien. Bild: Ola Folkesson

Äntligen kan Jalal få hit sin familj

Till slut kom beskedet: Familjen får komma till Sverige och förena sig med den syriske 17-årige flyktingen Jalal Sankar. Nu gäller det bara att hitta bostad.

ANNONS
|

– Jätteskönt, efter 18 månaders väntan, säger Jalal Sankar som bor i Heberg tillsammans med andra ensamkommande flyktingungdomar.

HN har berättat om honom tidigare, om Jalal Sankar som ensam kom till Sverige som asylsökande i januari 2015, efter att ha lämnat sin krigshärjade hemstad Aleppo i Syrien.

LÄS OCKSÅ:Jalals långa väntan på familjen

Han tog sig hit ensam, men med avsikten att mamma, pappa och lillasyster skulle kunna komma efter genom familjeanknytning, när Jalal själv hade fått uppehållstillstånd.

Han beviljades permanent uppehållstillstånd i september 2015 och månaden efter sökte också familjen om att få komma till Sverige, såsom anhöriga till den unge Jalal. Men det var vid den tidpunkten, 2015, som flykten till Sverige blev allt mer omfattande. 163 000 människor sökte sig hit under ett år, en tredjedel av dem från Syrien.

ANNONS

Och då hamnade Jalal som så många andra i väntan, en väntan på att Migrationsverket skulle hinna med frågan om hans anhöriga.

– Även om man hör historier om vissa som snabbare får hit sina anhöriga, så tror jag att ett och ett halvt års väntan är rätt vanlig, säger Arne Bengtsson, god man för Jalal Sankar och kritisk till dessa utdragna handläggningstider.

När HN senast skrev om Jalal, i mars, var det ungefär 67 000 personer som väntade på avgörande om de skulle få flytta till Sverige för att förena sig med sina anhöriga.

Men förrförra tisdagen fick i alla Jalal det besked han väntat på: familjen får uppehållstillstånd i Sverige. Hans oro hade dessutom ökat av ett bestämt skäl. Han närmar sig sin 18-årsdag i slutet av året, då han blir myndig – vilket innebär att han inte längre, enligt lagens bokstav, har behov av att återförena sig med föräldrar och syskon. Familjens ansökan riskerade då att falla.

– Naturligtvis är de jätteglada. Men det kanske tar ett par månader innan allt är ordnat så att de kan komma hit. Och jag vill bo kvar i Falkenberg, säger Jalal som går en förberedande utbildning för att sedan till hösten gå in på ett vanligt nationellt gymnasieprogram. Hans svenska är vid det här laget utmärkt.

ANNONS

Men det finns ett nytt nålsöga, en ny utmaning innan tillvaron kan börja i Falkenberg för hela familjen: bostad.

– Det är svårt att hitta någonstans att bo, säger Jalal.

För ensamkommande ungdomar har kommunen ett ansvar för boende och omsorg, men situationen blir annorlunda när familjen kommer hit.

– Då är det den enskildes ansvar att ordna bostad. Men ensamkommande ungdomar har inte samma möjlighet att försöka ordna med detta, så vi försöker att vara behjälpliga, säger Tor Jacobsen, verksamhetschef för kommunens flyktingmottagande.

Han säger att kommunen på sistone har lyckats hitta lösningar i de fall där ensamkommande ungdomar fått hit sina anhöriga, bland annat genom att det då ännu funnits lediga bostäder i de byggnader med modullägenheter som kommunen låtit uppföra i Långås, just för att kunna ta emot nyanlända.

Men exakt vilka möjligheter det finns i dag är osäkert, när det inte längre finns någon ledig kapacitet där.

För Jalal Sankar är i alla fall den stora oron över, oron för att de anhöriga inte skulle få komma hit.

På senare tid har reglerna för anhöriginvandring skärpts, vilket gör det betydligt svårare för familjer att få flytta hit. Uppehållstillstånden tidsbegränsas även på ett helt annat sätt än tidigare.

ANNONS

Men Jalal och hans familjs ansökan har prövats enligt den tidigare generösare lagen, eftersom deras ansökningar skett före lagskärpningen den 24 november 2015.

Skyldighet att ordna bostad?

• Falkenbergs kommun har skyldighet att i år ta emot 73 nyanlända flyktingar för permanent boende, enligt statens fördelning. Denna skyldighet ska underlätta en ordnad bosättning. Den kvoten är i princip redan uppfylld nu under våren, där modullägenheter i Långås och några bostäder hos kommunala bostadsbolaget Fabo varit lösningen.

• Därutöver sker en spontan inflyttning, där nyanlända med uppehållstillstånd väljer att bosätta sig här och själv ordna bostad. Bostadsbristen är då en öm punkt, eftersom en del hamnar i trångbodda och dyra lösningar som inneboende eller som andrahandshyresgäster.

• Förra året hade kommunen en skyldighet att ta emot 79 nyanlända. Men totalt mer än 300 nyanlända bosatte sig här. Av erfarenhet vet man dock att en hel del flyttar vidare till andra kommuner inom en rätt snar framtid.

ANNONS