Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

”Äntligen dans och musik”

Destination Falkenberg och Falkenbergs sparbank satsade 500 000 kronor på att Sätta Färg på Falkenberg i sommar. 128 event har ägt rum under tre veckor i ett försök att rädda den kultursommar som Coronapandemin ställt in.

Gunnar Johansson sitter och spelar på ett gult piano på rådhusets trappa, samtidigt ställer Falkenbergs konstförening ut konstverk i en glasbur på Stortorget. Barn bjuds på spontan dockteater på Vallarna och plötsligt spelar någon trumpet från balkongen på Argus. I tre veckor har 128 små event ägt rumt där Falkenbergarna minst anat det för att sätta Färg på Falkenberg, något arrangören tycker att de lyckats med.

– Allt har tagits emot med genuin glädje. ”Äntligen dans och musik”, det märks att människor saknat det, säger Andreas Sköld, programproducent.

Tanken var att bjuda på den typ av underhållning som blivit inställd i och med coronapandemin på ett smittsäkert sätt. Ingen har vetat vad eller var något ska ske, allt för att inte locka en publik över 50 personer.

Konstutställning på Stortorget

På Stortorget står en glasbur som använts till olika saker. Artister har spelat exklusivt för en åskådare i taget och varje vecka har Falkenbergs konstförenings medlemmar ställt ut sina verk. En av dem är Helen Sjöstrand, som fått lov att flytta fram sin utställning i Stockholm på grund av pandemin.

– Detta är ett fantastiskt forum. Det är många som kommer och kikar som inte skulle gått och tittat på konst annars, säger Helen Sjöstrand.

Sätt färg på Falkenberg har planerats noga

Även om det för åskådarna är oplanerade inslag de tittar på har arrangörerna Destination Falkenberg, Falkenbergs Sparbank och Falkenbergsrevyn gjort en noggrann planering för att programpunkterna inte ska krocka med varandra. Men platsen väljs mer spontant.

– Platsen får inte locka fler än 50 personer, en viss tid på dygnet är det mycket folk i rörelse i stan, då ska man undvika att göra något där, säger Andreas Sköld.

Han är speciellt nöjd med ”cross over akter”, att vissa nummer har framförts på platser som egentligen är till för något annat.

– Våra dansare uppträdde i skateparken och buggade loss där.

Totalt kostar projektet 500 000 kronor. 200 000 kronor kommer från Destination Falkenberg och 300 000 är projektpengar från Falkenbergs Sparbanks Framtidsbank.

Kändes det riskfyllt i början att satsa pengar på något när man inte vet publikunderlaget?

– Ett projekt som detta hade inte gått att göra en vanlig sommar. Men nu ville Framtidsbanken och Destination Falkenberg göra ett krafttag för att kulturella evenemang ska leva vidare. Att folk ska få bli underhållna och njuta av musik, dans och estetik.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här