Fabos styrelseordförande Christina Johansson,  Jörgen Olin på NCC och socialnämndens ordförande Kerstin Rosell greppade spadarna.
Fabos styrelseordförande Christina Johansson, Jörgen Olin på NCC och socialnämndens ordförande Kerstin Rosell greppade spadarna. Bild: Roger Almén/Fabo

Äntligen byggstart för nytt stödboende i Stafsinge

Ett länge efterlängtat nybygge har nu kommit igång. På onsdagen togs det första spadtaget till ett stödboende för personer med psykiatriska problem.

ANNONS
|

2006 placerades ett tillfälligt boende för personer med psykisk funktionsnedsättning i baracker på Falkenerarevägen i närheten av fjärrvärmeverket. Nio år senare började diskussioner om var man skulle lägga ett nytt permanent boende. Eftersom området vid Falkenerarevägen är tänkt för annan verksamhet på längre sikt och bygglovet har varit tillfälligt.

Först var det tänkt att lägga det nya boendet på ett område vid Skärslidarna på Tröingeberg. Men protester och överklaganden från grannar försenade planeringen och kommunen fick tänka om.

Istället riktades blickarna mot en plats utmed Stafsingevägen bakom AIK-vallen och Solhaga. Där har man nu kommit igång med det efterlängtade bygget.

ANNONS

– Äntligen. Det här har vi väntat länge på och blir ett ordentligt lyft för de personer som boendet riktar sig till, säger socialnämndens ordförande Kerstin Rosell (S) som var en av dem som tog ett första symboliskt spadtag.

Boendet är planerat för tio lägenheter i en u-formad byggnad och kommer att vara bemannat dygnet runt. Varje lägenhet har en egen ingång från gården och kommer bestå av vardagsrum, kök, sovrum och badrum med tvättmaskin och torktumlare.

I en gemensam del finns kök där de boende kan umgås och ha gemensamma aktiviteter. Personalutrymme ska ligga i anslutning till den gemensamma delen. En lägenhet kommer att vara en så kallad återhämtningsplats för den som behöver stöd och hjälp efter ett insjuknande.

Bygget ska vara inflyttningsklart i september 2022.

LÄS MER: I flera år har stödboendet väntat på en flytt

LÄS MER: Ett nytt stödboende planeras

LÄS MER: Protester mot boende på Tröingeberg

LÄS MER: Stödboende flyttas till Tröingeberg

ANNONS