Lurigt. Vägen tar slut precis vid Söderleden och den dåliga sikten kan orsaka olyckor.
Lurigt. Vägen tar slut precis vid Söderleden och den dåliga sikten kan orsaka olyckor.

Ännu ett år utan att trafikfaran åtgärdats

Cykelvägen får ett abrupt slut vid Söderleden, vilket får anses vara en trafikfara. HN uppmärksammade det redan förra året men än har inget hänt.

ANNONS
|

För lite mer än ett år sedan (7 juli 2014) tog HN upp tre trafikfaror i Falkenberg och kommunens kommentar till dem. Ett fall rörde cykelvägen i anslutning till Söderbron. Då lät det så här:

1986 byggdes Söderbron. På sydsidan skar Söderleden av Tegelbruksvägen och den gick inte längre att använda för att komma till och från hamnen.

”Men vägen finns kvar längs staketet på baksidan av Woodys. Varje sommar kommer turister från gästhamnen eller Skrea strand. Intill Söderbron tar de av in på en väg som går upp mot Söderleden i stället för att fortsätta på Strandpromenaden.

Inga trafikskyltar finns och vid Söderleden tar vägen slut. Det är livsfarligt när de ändå försöker ta sig över”, berättar en kvinna som bor i området.

ANNONS

Kommentar: ”Att gräva bort vägen kostar pengar. Att spärra av med betonggrisar gillar vi inte, men kanske kan vi skylta på något sätt. Vi får titta på det.

HN begav sig till vägen igen för att se om något åtgärdats. Men ingen förändring har skett och vi konstaterar att det fortfarande är en farlig passage med dålig sikt. Framförallt till vänster från Söderbrons håll där träd och buskage gör det omöjligt att se kommande bilar. Men inte heller sikten till höger är god. Att som cyklist eller gångtrafikant ta sig över vägen är tveklöst riskfyllt.

– Det ska göras någonting åt den men det är inte beställt någonting där än. Planen är att inte få in cyklister den vägen, säger Anette Lomarker driftsingenjör på kommunen.

Men det har inte hänt något på ett år?

– Nej, men någon typ av avstängning ska de bli. Betonggrisar är ingen trafiksäker lösning eftersom det finns risk att en cykel eller moped kör in i sådana när det är mörkt. Det känns inte heller som det finns pengar att gräva bort den så det får nog bli en lösning med skylt.

Varför har kommunen inte gjort några åtgärder?

– Jag kan nog inte riktigt ge något bra svar på det. Vi har en mängd önskemål om trafikåtgärder och det här är en punkt bland väldigt många andra.

ANNONS

Frågan till kommunen kvarstår med andra ord till nästa år och det återstår att se om svaret blir detsamma även då.

ANNONS