Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den brukare som konstaterades smittad med covid-19 på Hjortsbergs äldreboende i helgen har avlidit meddelar boendes ansvariga chef Lena Falk. Bild: Håkan Johansson
Den brukare som konstaterades smittad med covid-19 på Hjortsbergs äldreboende i helgen har avlidit meddelar boendes ansvariga chef Lena Falk. Bild: Håkan Johansson

Ännu en avliden på Hjortsbergs äldreboende

Den coronadrabbade brukaren vid Hjortsbergs äldreboende har avlidit. Men tester av brukare och personal visar att smittan inte spridit sig.

Artikeln uppdaterad 20/08/06: Nya provsvar från socialförvaltningens smittspårning och nya läkarbesked visar att brukaren dog av andra anledningar än covid-19 , och att brukaren förmodligen var smittad tidigare under våren.

Brukaren vid Hjortsbergs äldreboende som i helgen insjuknade i covid -19 har avlidit.

– Personen som vårdades på sjukhus var bekräftad med covid 19, och denne har avlidit. Men jag kan inte säga exakt vad dödsorsaken var, säger Lena Falk, tillförordnad chef på Hjortsbergs äldreboende.

När äldreboendet fick reda på att en av deras brukare smittats med coronaviruset drog en provtagning av alla brukare på avdelningen igång, som HN rapporterade om igår.

– Proverna visade att vi inte har någon smitta på avdelningen. På måndag ska vi göra nya tester, som man gör tre till fem dygn efter det första testet, säger Lena Falk.

Dock gav Region Halland ett felaktigt första besked om provsvaren. Enligt resultatet skulle fem boende på Hjortsberg varit smittade av covid -19. Innan man upptäckte felet hann en stor oro bland brukare, anhöriga och personal spridas. En sjuksköterska fick först ringa anhöriga med besked om positiva test, för att sedan ringa igen med rätt besked.

– Sådant får inte hända. Coronaviruset är en farlig smitta. Men jag har ändå tillit till att labbet gör rätt i fortsättningen, säger Lena Falk.

I går provtogs även den personal som jobbat på avdelningen mellan fredagen och måndagen. 20 personer testades och 17 av dem har fått svar.

– Alla proverna var negativa. Jag har inte varit orolig för personalen då jag vet att de sköter hygienen på ett bra sätt. Men det gjorde mig ändå väldigt lycklig att få dessa svar svart på vitt.

Fram tills resultatet av den andra provtagningen är klar uppmanas brukarna att hålla sig på sina rum så mycket som möjligt.

– När vi har en misstänkt smitta ber vi alla brukare att vara på sina rum, vi säkerställer skyddsmaterial och att personalen bara jobbar på en avdelning. Vi minimerar risken att en eventuell smitta sprids.

LÄS MER: Ivo granskar Hjortsbergs äldreboende

LÄS MER: Facket stoppade arbetet på Hjortsberg

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här