Äldre ville hjälpa – blev rånade

Vid flera olika tillfällen har äldre personer i Falkenberg blivit rånade eller bestulna på värdesaker. Liknande fall finns i Halmstad. Nu ska en fotokonfrontation leda utredningarna framåt.

ANNONS
|

Den första kontakten är oförarglig. De unga männen frågar efter klockan eller vill småprata. Därefter går det snabbt. Med eller utan våld tar gärningsmännen värdesakerna och försvinner. Efter sig lämnar de skakade och skadade åldringar och en otrygghet som sprider sig i samhället.

Viljan att hjälpa och att möta främlingar med ett öppet sinne sitter i ryggraden. I kombination med de äldres begränsade möjlighet att göra motstånd spelar välviljan förövarna i händerna.

Inom loppet av en dryg månad har HN rapporterat om fyra brottsliga angrepp mot äldre personer i Falkenberg. Under samma period inträffade två liknande överfall i Halmstad. Sinsemellan visar de på både likheter och skillnader. Alla bär de dock fräckhetens och feghetens märke.

ANNONS

– Egentligen är det inte särskilt speciellt för oss. Varje sommar stjäls det från utsatta personer. Vi kan inte säga om fallen har koppling eller om det är fyra enskilda fall, säger förundersökningsledare Sverker Thorsson hos polisen i Falkenberg.

I ett av fallen greps, anhölls och häktades en man kort efter överfallet. Han släpptes senare, misstankarna skingrades och nu är ärendet på väg att skrivas av.

– Det känns rätt jobbigt. Det kommer nog aldrig att lösas. De hittade ju inget DNA på min tröja. Jag går inte ut själv längre, säger den 80-åriga kvinnan som troligen aldrig får tillbaka guldlänkarna som slets från hennes hals när hon attackerades på en cykelväg bara 200 meter från sitt hem i Hjortsberg.

Den senaste i raden av grova stölder mot äldre utspelade sig på Stortorget i Falkenberg för drygt en vecka sedan. En man med rollator, som precis hade tagit ut pengar från en bankomat, bestals på sin plånbok.

Det är också detta fall som polisen hyser störst hopp om att klara upp. Till skillnad från de andra fallen så finns det vittnen.

– Vi ska försöka få till en fotokonfrontation, så jag vill inte säga för mycket. Vi har en person i tankarna men det rör sig inte om några starka misstankar i nuläget, säger Sverker Thorsson.

ANNONS

Han uppmanar äldre att stänga ficklock, hålla värdesaker i innerfickor och vara allmänt vaksamma. Vid bankomaterna bör man se sig om särskilt noga så att ingen hänger över axeln, påpekar han.

– Man bör vara lagom misstänksam men inte vara rädd. Man måste ju kunna fortsätta möta folk i vanliga, sociala situationer. Men man bör ha lite kontroll.

De två liknande fallen i Halmstad ska enligt två anmälningar ha inträffat i slutet av maj respektive i början av juni. Båda fallen rör sig om yngre män som har närmat sig sina offer genom att prata fotboll. Båda utredningarna är nedlagda i brist på uppslag att jobba vidare på. Men skulle något nytt tillstöta så kan de öppnas upp igen, enligt polisen.

– Vi är medvetna om att de ärendena finns. Vi samordnar arbetet om vi har sett något som kan leda någonstans, säger Sverker Thorsson.

Fakta: Få vittnen till attackerna

Början av maj:

Rån/grov stöld mot 98-årig kvinna, Hjortsberg.

En ung man ska enligt anmälan ha frågat kvinnan vad klockan var och därefter försökt stjäla hennes armbandsur. Det misslyckades men mannen fick med sig kvinnans plånbok. Ingen gripen eller misstänkt.

Den 11 maj:

Rån/grov stöld mot 80-årig kvinna, Hjortsberg

På en cykelväg konfronteras kvinnan av två personer på cykel. En av personerna rycker av kvinnan två guldlänkar och försvinner. En person misstänktes och satt häktad men är nu släppt. Ärendet kommer att skrivas av, enligt polisen.

Den 7 juni:

Rån mot 89-årig man, Lokstallarna/Sandgatan

På Ica Kvantums parkering söks mannen upp av två unga män som började prata om fotboll. Mannen blir knäad i skrevet och männen försvinner med mannens plånbok. Ingen misstänkt.

Den 14 juni:

Grov stöld mot äldre man, Stortorget

Efter att ha tagit ut pengar blev en man kontaktad av två unga män. Under mötet försvann mannens plånbok. Plånboken återfanns senare, dock utan kontanterna. Det finns vittnen till det inträffade och polisen planerar en fotokonfrontation.

ANNONS