Ägaren till ladan i Långås berättar om branden

En omfattande brand bröt ut i en lada i Långås under tisdagskvällen. Hela familjen ryckte ut och hjälpte räddningstjänsten bekämpa elden.

ANNONS
LocationLångås||

En omfattande brand bröt ut i en ladugård i Bänaredsberg utanför Långås runt 22-tiden under tisdagskvällen. Räddningstjänsten var snabbt på plats och lyckades få stopp på branden innan den spred sig till andra närliggande byggnader. Totalt skickades elva enheter från Tvååker, Falkenberg och Varberg.

– Det brann som fan och tog fart på bara några sekunder. Det är mycket luft i ladan och det går inte att stänga inne branden, säger lantbrukaren Martin Andersson som äger gården tillsammans med sin familj.

–Jag är lättad att det gick så bra som det gjorde. Den kunde ha spridit sig och alla djuren lever. Hade vinden blåst mot husen hade det kanske varit ett annat förlopp, säger han.

ANNONS

Sonen upptäckte branden

Martin Andersson hade just kommit hem från sommarstugan i Varberg och ätit en sen kvällsmåltid när han gick ut och sade till sonen att det var dags att lägga sig.

– Han svängde runt med gräsklipparen och jag sade till honom att sätta in den. När han kom in en halvminut senare sade han att det brann, säger han.

Familjen hjälpte till med att bekämpa branden

Enligt räddningsledaren Mikael Svensson gjorde Martin och hans familj en stor insats med att bekämpa branden under kvällen och natten.

– Familjen gjorde ett hästjobb och hjälpte oss mycket. Ägaren körde in med traktorn och hämtade ut höbalarna som brann, säger Mikael Svensson.

Efter cirka en halvtimme bedömde räddningstjänsten att de hade kontroll över branden och började skicka tillbaka enheter till stationen.

– Det var gynnsamma förhållanden: vindstilla och delen mot hotande byggnader hade plåttak vilket minskar spridningsrisken, säger Mikael Svensson.

Korna sprang in i ladan

Ladan är uppdelad i två delar där ett trettiotal kor huserar i ena änden under vintern. När branden bröt ut sprang korna in i ladan för att söka trygghet.

– De bor ju där så jag fick föra bort dem, säger Martin Andersson.

Oklart varför det började brinna

Vad som orsakade branden är i dagsläget oklart. Men enligt räddningsledaren började branden i närheten av elcentralen som var placerad i samma ände av ladan som brann.

ANNONS

– Vi vet ungefär var den startade men inte orsaken till den. Polisen gör ingen utredning och vi har inte kunnat följa upp det, säger räddningsledaren Mikael Svensson.

Enligt ägaren Martin Andersson påverkar branden inte verksamheten på gården.

– Alla djuren går ute så det löser sig till vintern, säger han.

LÄS MER:Omfattande brand i ladugård

LÄS MER:Mindre brand på Vallarna

LÄS MER:Lokaler förstörda i mordbrand på Falkagård

ANNONS