Äntligen skidpremiär i Ätran

Förra året blev det ingen skidåkning alls på konstsnö i Ätran. Men inför helgen gick de nya snökanonerna för fullt dygnet runt och många åkare kunde ge sig ut för första gången.

ANNONS
|

Den milda vintern spolierade hela förra säsongen.

– Vi hade inget spår alls då eftersom det inte var tillräckligt kallt, konstaterar Kent Svensson i Ätrans IF.

Det krävs 3-4 minusgrader i några dygn för att det ska vara lönt att starta snökanonerna. Då blir det några nattliga insatser från skidentusiaster i Ätrans och Krogsereds idrottsföreningar. Man måste passa maskinerna så att inga slangar lossnar eller vinden vänder så att snön sprutar åt fel håll.

Nya elkanoner

Ett femtontal personer hjälps åt med att fixa och underhålla spåren. Tidigare har man haft dieselkompressorer men de nya snökanonerna går på el och underlättar tillverkningen.

ANNONS

– Det går lite snabbare och blir billigare för oss, säger Kent Svensson.

Bland åkarna på söndagen fanns Pernilla Johansson med döttrarna Fanny och Selma Mikaelsson.

– Det var fantastiskt härligt att kunna ge sig ut. Vi bor strax utanför Broaryd, bara två mil härifrån. Men jag jobbar på Ätranskolan och brukar åka skidor här så fort tillfälle ges. Både med skolan och privat, berättar Pernilla som kört Tjejvasan två gånger och Kristinaloppet en gång.

Två kilometers bana

Familjen Wegerup/Pettersson (Jill, Henrik och Julius) från Falkenberg var i Ätran både på lördagen och söndagen.

– Det är jättemysigt och gäller att passa på. Annars åker vi gärna utför men Julius ville prova längdåkning och Henrik har åkt Vasaloppet. Själv kan jag inte åka på grund av en knäskada från fotbollen så jag får bara titta på. Men det är en trevlig utflykt, säger Jill Wegerup.

Till helgen fanns en nästan två kilometer lång bana att åka på och för den som är intresserad att prova på finns det utrustning att låna i olika storlekar.

Mer än väntat

Kent Svensson var nöjd med tillströmningen av åkare i helgen.

– Det var nog mer barnfamiljer än det brukar vara och det beror nog på coronan att folk är ute mer än vanligt.

ANNONS

Nu ska det bli lite mildare igen den kommande veckan.

– Vi fick avbryta snötillverkningen vid 11-tiden i dag (läs söndag) när det sjönk till två minus. Men spåren kommer att hålla i minst en vecka till, kanske fjorton dar. Så fort det blir kallare igen gör vi ny snö, säger Kent Svensson.

Konstsnö har inte riktigt samma struktur som natursnö. Den tillverkade snön är betydligt hårdare i konsistensen. Därmed smälter den betydligt långsammare än naturliga snö och kan förlänga säsongen i spåren.

LÄS MER: Sportlov utan skidåkning i Ätran

LÄS MER: Nattarbete ger snötäcke i Ätran

LÄS MER: Spåröppningen lockade långväga gäster till Ätran

ANNONS