Älgfattigt men djurrikt under älgjakt i Falkenberg

Älg var i princip det enda djuret som inte syntes till i skogen när HN hängde med på älgjakt. Naturupplevelsen var desto större och jaktlaget fick lite kött att dela på.

ANNONS
LocationFalkenberg||

Oktobermorgonen är klar och kall när jaktlaget samlas på Sannarp intill den sprakande brasan i eldstaden. Efter lite inledande information från Stefan Jönssons sida där tilldelningen gicks igenom lottades passen.

– Vi har tilldelning på en ko och kalv men ska helst inte skjuta en stor älgko. Dovhjort och vildsvin går bra att skjuta på ett jägarmässigt sätt. Vi kan också skjuta räv, säger han.

”Jägarmässigt sätt” innebär att avkomman alltid skjuts före mamman.

Stefan Jönsson går igenom förutsättningarna för dagen.
Stefan Jönsson går igenom förutsättningarna för dagen. Bild: Håkan Johansson

Årets älgjakt startade den 12 oktober.

När passen var fördelade satte sig de elva jägarna i bilarna och körde ut till Säm där de bestämt sig för att inleda jaktdagen. Några hade hundar med sig och de gick som hundförare. Stefan Jönsson hade med sig sexårige taxen Harry som skällde ivrigt i bilen.

ANNONS

– Han fick inte följa med sist jag var ute och jagade så nu är han lite extra otålig.

”Inte viktigt att skjuta”

Harry får på sig en väst som ska skydda honom mot angrepp från vildsvin och även fungera som flytväst. Stefan Jönsson hänger bössan över axeln och stegar iväg på den mossbeklädda stigen. Harry springer iväg på egna små rundor i skogen för att försöka nosa rätt på spår efter vilt.

– Nuförtiden tycker jag inte att det är så viktigt att få skjuta. Det jag uppskattar är att få vara ute i skogen med hunden. Det var mer viktigt för 10-15 år sedan.

Isac Bengtsson har trots sin unga ålder jagat i många år.
Isac Bengtsson har trots sin unga ålder jagat i många år. Bild: Håkan Johansson

En av de yngre i jaktlaget är Isac Bengtsson, 22 år från Slöinge. Trots sin unga ålder har han redan mångårig jakterfarenhet. Han började följa med sin pappa ut på jakt när han var tio år. Vid 15 års ålder tog han jaktlicens och kunde vara med på uppsiktsjakt. Det betyder att en jägare satt med honom ute på pass. Han fick egen licens vid 18 år.

Det han uppskattar med jakten är gemenskapen i jaktlaget och att komma ut i skogen.

– Jag väntar fortfarande på att få skjuta min första älg. Hittills har jag mest skjutit vildsvin, säger han.

ANNONS

Vildsvin kommer undan

Ute på ett öppet hygge dyker plötsligt fyra vildsvin upp. De springer på led och Stefan Jönsson smyger framåt och tar upp bössan för att skjuta men avlossar inget skott.

Lite senare hörs ett skott avlossas. I jaktradion, där hela jaktlaget kommunicerar, berättar Anders Johansson att han har skjutit ett vildsvin. Kort därefter är det dags för fikapaus och hela gänget återsamlas. Vildsvinet som träffades av skottet var en kulting på cirka 30 kilo.

Fikapaus i Anders Johansson maskinhall. Jacob Bengtsson gosar med sin hund.
Fikapaus i Anders Johansson maskinhall. Jacob Bengtsson gosar med sin hund. Bild: Håkan Johansson

Stefan Jönsson berättar att de har väldigt bra gemenskap i jaktlaget. Det brukar kunna uppstå osämja när köttet ska delas upp men det brukar aldrig vara några problem hos dem. Efter fikapausen jagar de vid Sannarp. Från en träddunge ute på ett fält har vi god uppsikt över omgivningarna. Vi får se dovhjortar, rådjur, en räv, en hare och flera rovfåglar.

Kritisera aldrig en jakthund

Det grillas sedan korv till lunch och därefter hänger vi på hundföraren Lars Kellström och 16 månader gamla hunden Siri. Hon är en blandning av älghund, vaktel och jämthund och detta var en av hennes första jakter.

– Att kritisera en jägares jakthund är känsligt. Det är värre än att påstå att hans fru är otrogen eller säga något dumt om barnen, förklarar han.

Lars Kellström, hundförare.
Lars Kellström, hundförare. Bild: Håkan Johansson

Några dovhjortar korsar vägen cirka 20 meter framför oss. Kort därefter hörs ett skott och Torbjörn Bengtsson meddelar att han har skjutit en hjortkalv.

ANNONS

– Det är min första hjort och då har jag haft min jägarlicens sedan jag var 25 år, säger han.

Någon älg blev det inte men en dag maxad med naturupplevelser. Dagen därpå syntes en älg på markerna men då var det inte inplanerat någon jakt.

Jacob Bengtsson, Isac Bengtsson, Stefan Jönsson, Anders Johansson, Anton Johansson, Torbjörn Bengtsson, Hans Karlsson, Mattias Widegård, Peter Persson, Rolf Thuresson, Lars Kellström och Johan Strömblad.
Jacob Bengtsson, Isac Bengtsson, Stefan Jönsson, Anders Johansson, Anton Johansson, Torbjörn Bengtsson, Hans Karlsson, Mattias Widegård, Peter Persson, Rolf Thuresson, Lars Kellström och Johan Strömblad. Bild: Håkan Johansson
ANNONS