Försiktighet och beredskap i Varberg

ledare 19/11 Kokande känslor och frostiga kommentarer. Se där vad längtan efter en ishall ställd mot en finanskris kan åstadkomma i en fullmäktigedebatt i Varberg.

ANNONS
|

I det dagslånga fullmäktigesammanträdets inledning i går morse varnade socialdemokraternas kommunalråd Jana Nilsson för en mycket värre ekonomisk kris än vad majoriteten budgeterat insatser för att möta.

På eftermiddagen anklagade socialdemokraternas Kjell Jäverbo samma majoritet för feghet därför att den försiktigtvis vill vänta med att bygga ishall med åtföljande oklara men förväntat höga driftkostnader.

I övrigt rådde i all huvudsak samsyn om budgeten med det årligen återkommande undantaget att socialdemokraternas önskan om fältassistenter inte vinner gehör hos majoriteten.

Fullmäktigeförsamlingen hade i går att klubba igenom en driftbudget som omspänner 2,3 miljarder kronor och rymmer volymökningar både för skola och social omsorg. Om denna hisnande summa var majoriteten och oppositionen ense så när som på fyra miljoner på sista raden. Alltså blev det ingen djupare debatt om miljarderna till den kommunala verksamheten.

ANNONS

Gruppledarna från alla partier var inledningsvis överens om att finanskrisen och problemen i den reala ekonomin med varsel och hotande arbetslöshet är av sådant allvar att det är ytterligt svårt att göra prognoser om de närmaste åren, att vaksamhet och beredskap behövs, att försiktighet i ekonomin är att anbefalla och att förutsättningarna för Varbergs kommun är goda jämfört med hur det ser ut på många andra håll. Nästa års budget innehåller trots viss återhållsamhet inga besparingskrav, enbart en minskning med 10 miljoner av beräknade kostnadsökningar.

Kommunstyrelsens ordförande Gösta Bergenheim räknade med att den hittills höga inflyttningstakten och höga byggfrekvensen i Varberg vänds i en lugnare period som ger möjlighet till fördjupad planering med större fokus på klimatförändringens effekter. Centerns Harald Lagerstedt såg möjligheterna att finanskris och klimatkris sammantaget kan leda till nya effektiva energi- och miljölösningar, ett spår som också miljöpartiets Stefan Edlund var inne på.

Socialdemokraternas Jana Nilsson varnade för kommande arbetslöshet och talade för s-alternativet som innehöll två miljoner extra för att möta ungdomsarbetslösheten men inga extra pengar till socialbidrag vilket fick Christofer Bergenblock (c) att fundera över varför s under förra årets högkonjunktur krävde mer pengar till försörjningsstöd men inte nu när lågkonjunkturen närmar sig.

ANNONS

Frågan om när en ishall kan byggas i Varbergs tätort blev som väntat det stora debattämnet. Majoritetens plan för ishallen, nedprioriterad att planeras och sättas igång i en icke angiven framtid medan pengar anvisas för om- och tillbyggnad av biblioteket med start nästa år, har väckt inte bara ifrågasättande utan ren ilska i oppositionen.

Frågan för dagen var om det är svekfullt av majoriteten att prioritera biblioteksombyggnaden före ishall eller om det är ansvarslöst av socialdemokraterna att kräva det motsatta.

När saken kom till röstning utföll den som väntat. En om- och tillbyggnad av biblioteket får sin planerade start i slutet av 2009 till glädje för de tusen besökare som dagligen använder sig av nuvarande bibliotekets tjänster. Ishallens framtid förblir obestämd. Om inte ekonomin riktigt går omkull finns det goda skäl att räkna med att Varbergs tätort får sin ishall i sinom tid, spådde Gösta Bergenheim, som med anledning av debattens hetta fann skäl att påpeka att ”vi drar inte i nödbromsen och vi gör ingenting som försämrar för Varbergsborna”.

Så sant. Varberg kan se framtiden an med tillförsikt om det inte är några värre saker än så som står på spel i kommunen under de närmaste åren.

ANNONS

Doris Gunnarsson

ANNONS