Har kvar pengar. Andelen elever som får studiebidraget indraget på grund av skolk minskar i både Varberg och Falkenberg.
Har kvar pengar. Andelen elever som får studiebidraget indraget på grund av skolk minskar i både Varberg och Falkenberg.

Färre elever får studiebidraget indraget

Rekordmånga gymnasieelever i hela landet fick studiebidraget indraget på grund av skolk under läsåret 2015/2016. Men i Varberg och Falkenberg har andelen minskat, visar nya siffror från CSN.

ANNONS
|

Ungefär 24 000 gymnasieelever i landet fick studiebidraget indraget på grund av skolk under det gångna läsåret. Det är en rekordhög siffra som har ökat de senaste nio åren.

I Varberg och Falkenberg ser utvecklingen ljusare ut under läsåret 2015/2016 jämfört med förra läsåret. I Falkenberg fick 53 elever studiebidraget indraget under 2015/2016 jämfört med 56 elever under 2014/2015. I Varberg låg siffran på 96 elever under 2015/2016 och 105 elever under 2014/2015.

– Det är glädjande siffror, det betyder att det arbete som vi gör, bland annat från elevhälsans sida, ger resultat. Vi jobbar med att minska avbrott från skolan och detta kan vara en följd av det, säger Maria Gustafsson, tillförordnad gymnasiechef i Varbergs kommun.

ANNONS

Siffrorna är mer positiva i Varberg och Falkenberg än i till exempel Stockholms län och Skåne län, som står för en stor del av ökningen av antalet indragna studiebidrag i hela landet. Anledningen till att dessa delar av Sverige är värst drabbade tror Andreas Dahlkvist, utredare på CSN, bland annat kan bero på att det är fler elever som går på gymnasiet där.

Strängare regler kan vara en annan orsak till ökningen i landet. 2012 skärpte CSN reglerna för hur skolorna ska bedöma skolk. För att få studiebidrag måste en elev läsa på heltid och om personen är frånvarande i fyra timmar eller med under en månad upprepande gånger ska det rapporteras till CSN.

– Det ska handla om ett upprepat beteende och det är inte så att man ska rapportera till oss om det händer vid enstaka tillfällen. Det är viktigt att man ser till helheten, säger Andreas Dahlkvist.

Tidigare kunde en elev vara frånvarande i upp till 20 procent av skoltiden utan att riskera att få studiebidraget indraget.

Andreas Dahlkvist menar att det i första hand är skolorna själva som måste vidta åtgärder om en elev skolkar.

ANNONS

– Vi uppmanar skolorna till att vidta åtgärder om en elev inte är i skolan. Vi ska inte vara den första instansen som man vänder sig till. Vårt främsta fokus är att betala ut stöd till de som har rätt till det. Att det är fler som får studiebidraget indraget på grund av skolk medför en del arbete för oss. Det vi försöker göra är att ha en dialog med skolorna efter de regler och lagar som finns.

Fakta: Indragna studiebidrag

96 gymnasieelever i Varberg fick studiebidraget indraget i Varberg under 2015/2016. Det är 4,4 procent av det totala antalet elever som har studiehjälp i kommunen.

I Falkenberg fick 53 elever studiebidraget indraget under 2015/2016, vilket är 4,3 procent av det totala antalet elever som har studiehjälp i kommunen.

Totalt i Hallands län ligger procentsatsen på 5,4, medan motsvarande siffror i Stockholms län och Skåne län är 11,2 procent respektive 9,4 procent.

Ibland hinner CSN betala ut pengar trots att en elev har fått beslut om att studiebidraget ska dras in. Då blir eleven återbetalningsskyldig.

Betalas inte dessa pengar tillbaka till CSN hamnar ärendet hos Kronofogden. Det kan bland annat påverka framtida möjligheter att få studiebidrag.

CSN gör riktade åtgärder för att minska sådana här fall och brukar ringa upp ungdomar för att meddela om ett ärende är på väg att hamna hos Kronofogden.

ANNONS