Färgglada och festliga recept till barnkalaset

Denna vecka är det fokus på barnen. Med enkla, färgglada och omtyckta recept kan inget gå fel när det vankas kalas. Perfekt tillfälle att gå all-in med färg, dekoration och mycket fika. Här bjuds det på chokladbollsfavoriter, barnsligt goda mördegskakor med godis, frukt- och bärtårta samt, för mig, ett stort barndomsminne i form av krabbelurer.

ANNONS
|

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Barnsligt goda mördegskakor (12 stycken)

Bild: Marie Lind

Ingredienser:

150 g rumstempererat smör

1 dl strösocker

3 dl kärnvetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

ca 70 g (12 bitar) Center

ca 40 g (6 st stora) marshmallows

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme. Sätt ut 12 muffinsformar i en muffinsplåt (alternativt direkt på en ugnsplåt).

2. Blanda ihop smör, strösocker, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker till en mördeg. Den kan upplevas som smulig, men fortsätt bara att arbeta degen med handen tills den går ihop.

3. Dela degen i 12 lika stora delar (á cirka 35 g), forma till bollar och lägg i muffinsformarna. Tryck ner en Center i mitten på varje. Klipp alla marshmallows på mitten och lägg en halv högst upp i varje form.

ANNONS

4. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Ställ i kylskåp för att svalna och stelna. Förvaras i kylskåp eller med fördel i frysen.

Färgglada chokladbollsfavoriter (25 st små)

Bild: Marie Lind

Ingredienser:

Fyllning:

100 g rumstempererat smör i småbitar

4 dl havregryn

1 dl strösocker

2 msk kakao

75 g smält choklad (jag använde Geisha)

2 msk kallt kaffe eller vatten

1 nypa flingsalt

Dekor:

Valfritt strössel eller pärlsocker

Gör så här:

1. Se till att smöret är rumstempererat. Smält chokladen på låg effekt i mikron. Tillsätt alla ingredienser till fyllningen i en bunke. Vispa ihop med elvisp till en smet.

2. Rulla ut cirka 25 stycken bollar med händerna.

3. Rulla bollarna i strössel.

Tips: Lägg alla bollarna i en lämplig matlåda, häll över strössel, sätt på locket och skaka runt lite försiktigt.

4. Låt stelna i kylskåp och förvara i kylskåp.

Melontårta (4-6 bitar)

Bild: Marie Lind

Ingredienser:

0,5 cantaloupemelon (nätmelon)

15-20 gröna vindruvor

125 g färska blåbär

1 mogen banan

Gör så här:

1. Dela melonen på mitten och använd ena halvan. Gröp ur kärnorna och släng dem. Sätt melonhalvan med snittytan nedåt på en skärbräda och skär försiktigt bort skalet med en vass kniv.

2. Skär den skalade melonen, horisontellt, i 3 delar.

ANNONS

3. Skiva banan och vindruvor (skölj!).

4. Montering: Lägg den största melondelen längst ner. Täck med ett lager av banan (se även till att det hamnar lite bananer i hålet som du har fått efter kärnorna). Lägg på nästa botten och täck med mer banan. Avsluta med sista melonbiten (om den är toppig så kan du skära till den något så att det lättare går att placera vindruvor och blåbär ovanpå). Toppa med vindruvor och blåbär.

Krabbelurer (15 st)

Bild: Marie Lind

Ingredienser:

1,5 dl strösocker

4,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

2 ägg

2 dl mjölk

Ev strösocker att vända dem i

Ev färska bär

Gör så här:

1. Rör ihop de torra ingredienserna. Tillsätt ägg och mjölk och vispa ihop en tjock smet, för hand.

2. Stek i lite smör på medelvärme cirka 1 min per sida. 0,5 dl smet per krabbelur är lagom.

3. Låt svalna och vänd dem i strösocker. Ät direkt ihop med färska bär.

ANNONS