Ett riktigt polishus till slut

Här ska Kungsbackas nya polishus ligga. - Första spadtaget tas i morgon, säger Åke Olsson, projektledare.

ANNONS
|

Detta blir det tredje polishuset i Kungsbacka för Åke Olsson, 60. Polisen har tidigare varit inhyst i gamla Stadshotellet och i en nedlagd tekofabrik.

- Här får vi ändamålsenliga lokaler som ska byggas för det vi sysslar med, säger Åke Olsson.

Fin blir den inre ljusgård som ska löpa genom huset från fjärde våningen ner till kafeterian.

Men det viktigaste blir ändå att polisen får sådana lokaler som polisen behöver, 3 600 kvadratmeter. Och att ventilationen blir bra.

- Där vi är nu är det för kallt på vintern och för vamt på sommaren, säger Åke Olsson.

ANNONS

Poliserna har förstås knorrat.

- Önskemålet om en ny station har funnits de senaste sju åren.

Olsson kom till Kungsbacka första gången 1966. Polisen, systemet, brandkåren och hotellet låg då i samma byggnad - den del av nuvarande stadshuset som ligger parallellt med järnvägsstationen.

- Kriminalpolisen hyrde in sig på Nygatan, minns Åke Olsson.

I oktober 1967 blev kontoret till Lithanders gamla konfektionsfabrik polisstation, där den ligger nu, intill Kungsmässan som från början var en hall för båtutställningar.

Det nya polishuset ska byggas mellan Volvo och gamla Lantmanna. På tomten fanns tidigare en mack. 3 000 ton sand och jord, förorenad av bensin och

diesel, har körts bort. Första spadtaget för 70-miljonersbygget tas under hotet om att sex befälstjänster ska sparas bort. En följd av detta kan bli att utryckningspoliserna årligen tvingas transportera cirka 400 gripna till andra arrestlokaler.

Hallandspolisen går nämligen med kraftigt underskott och måste spara tio miljoner. Hur sparförslaget ska se ut presenteras i slutet av den här månaden.

- Men vi kommer att bygga arrester i det nya polishuset, försäkrar Åke Olsson, som sedan några år tillhör staben i Halmstad.

Gasa eller bromsa? Det tycks vara främsta frågan för länets polisstyrelse just nu. I april 2005 är det dags för inflyttning.

ANNONS

ANNONS