Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Filodeg är en lövtunn deg som använts sedan urminnes tider. Den ger ett härligt fras till såväl söta som matiga fyllningar. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ett matpaket fyllt med smaker

Filodeg är en fiffig lösning. Frasigt, mångsidigt och fuskvänligt. Som gjort för spännande paket och festliga fyllningar.

Har du aldrig använt filodeg är det hög tid att testa. Den papperstunna degen sägs ha skapats redan på antikens tid, och det är knappast någon slump att den överlevt ända till våra dagar. Den fungerar nämligen lika fint till sockerstinna sötsaker som baklava, i matiga pajer, piroger och paket.

Degen görs av mjöl, vatten och en liten mängd olja eller vinäger, i vissa fall även med ägg eller sprit. Men det är en sann konst att lyckas få den tillräckligt tunn och snudd på genomskinlig, ett traditionellt hantverk som inte så många behärskar i dagens samhälle. Alltså är det fullt tillåtet att köpa den färdig, och numera finns filodeg i de flesta någorlunda välsorterade livsmedelsbutiker (ofta i frysdisken) – även om det så klart är godare med hemgjord.

Torkar ur

Det är bara några saker som man behöver tänka på. Den sköra degen torkar ut väldigt snabbt och bör därför skyddas väl. Jag brukar svepa in de ark jag inte jobbar med för tillfället i en lätt fuktig och ren kökshandduk, men det kan räcka med att vara noga med att stoppa tillbaka dem i förpackningen, huvudsaken att de inte får ligga framme. Skulle det olyckliga ändå hända och degen hinner styvna kan du göra som grekerna: smula de torra degarken och blanda ned dem i en kaksmet. Det ger ett intressant ”crunch” och en skön struktur till kakan.

Deglager

Hur som helst tarvar den tämligen torra degen likväl fett i endera formen. Pensla med smält smör eller olivolja, eller en blandning av båda. Gärna i flera omgångar.

Hur många lager av degen du sedan använder spelar egentligen inte så jättestor roll, men blir det alltför många kan effekten bli lite väl ”papprig” i munnen. Två till tre ark brukar räcka. Överbliven pajdeg kan frysas in eller skrynklas ihop till ett enkelt pajskal.

Har du väl fått in snitsen är det rena terapin att stå och vika små trianglar, rulla cigarrer eller göra pajer fyllda efter humör och skafferitillgång.

Fraset kommer på köpet.

Mia Gahne/TT

">
Filodeg är en lövtunn deg som använts sedan urminnes tider. Den ger ett härligt fras till såväl söta som matiga fyllningar. Bild: Janerik Henriksson/TT

Till cirka 30 stycken, 45 minuter

Här har jag verkligen fläskat på med kryddor. Har du inte alla hemma går det bra ändå.

1 pkt filodeg

1 gul lök, finhackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

olivolja

400 g lammfärs

1 tsk kanel

1/2 tsk malda nejlikor

2 tsk spiskummin

1 tsk chilipulver

1 tsk kardemumma

1/2 tsk kryddpeppar

salt

nymalen svartpeppar

1 msk tomatpuré

3 tomater, i tärningar

1/2 dl hackade oliver

1 dl hackad bladpersilja

1/2–1 dl hackad mynta

25 g smält smör + 1 dl olivolja

riven ost

1 uppvispad äggula

sesamfrön

Att äta till:

yoghurt

Mjukstek lök

och vitlök i olja. Tillsätt lammfärs och fräs tills den fått lite färg. Smaksätt med alla torra kryddor och tomatpuré, fräs någon minut. Häll i tomater och oliver och låt puttra tills tomaterna mjuknat. Smaka av och tillsätt persilja och mynta.

Lägg ut ett ark filodeg. Pensla med smält smör blandat med olivolja och lägg på ett ark till. Skär ut sex rektanglar och lägg en klick färsblandning på varje. Strö över lite riven ost. Vik in sidorna och rulla ihop till en ”cigarr”. Pensla skarven med ägg och fäst.

Upprepa tills färsen är slut. Pensla med smörblandningen och strö över sesamfrön.

Grädda i 225 grader i cirka 10–15 minuter. Servera gärna med en yoghurtdipp.

Knapriga "cigarrer" fyllda med en härligt kryddig lammfärsblandning. Perfekt buffémat eller som smårätt med dipp och sallad. Bild: Janerik Henriksson/TT
Knapriga "cigarrer" fyllda med en härligt kryddig lammfärsblandning. Perfekt buffémat eller som smårätt med dipp och sallad. Bild: Janerik Henriksson/TT

Till 4 portioner, 90 minuter

Börek är en typ av paj som är poppis i Mellanöstern, på Balkan och vissa delar av Asien.

1 pkt filodeg

1 butternutpumpa, skalad, urkärnad och skuren i kuber

olivolja

flingsalt

nymalen svartpeppar

1/2–1 tsk chiliflakes

200 g babyspenat, grovhackad

150 g feta

1 lime

50 g smält smör

1 ägg, uppvispat

2–3 tsk zaatar, finns i Mellanöstern- och välsorterade livsmedelsbutiker (kan uteslutas)

1–2 tsk torkad oregano

Sprid ut pumpan i en långpanna. Blanda med olivolja, flingsalt, peppar och chiliflakes. Rosta i 225 grader i cirka 45 minuter eller tills pumpan fått färg. Rör om då och då.

Blanda pumpa och spenat, smula ned feta, riv över limeskal och pressa i saften.

Smörj en springform, cirka 22 centimeter i diameter, med olja.

Lägg ut ett ark filodeg med långsidan mot dig. Pensla med smält smör och täck med ännu ett ark. Fördela en sträng fyllning längs långsidan närmast dig. Rulla ihop tajt. Pensla med smör, rulla ihop till en spiral och lägg i mitten av formen. Upprepa med resten av fyllningen och arbeta runt mittspiralen tills formen är fylld.

Pensla med ägg och strö över zaatar och oregano.

Grädda i cirka 30 minuter eller tills ytan fått fin färg.

Till 12 stycken, 1 timme

5 ark filodeg

olivolja

25 g smält smör

1 liten zucchini, riven

1/2 kruka basilika

cirka 150 g varmrökt lax

3 ägg

2 dl crème fraiche

1 tsk dijonsenap

1 citron

salt

nymalen svartpeppar

1/2 dl hackad dill

1/2 dl finskuren gräslök

Pensla en muffinsplåt med tolv hål med olja.

Placera filoarken ovanpå varandra och klipp i fyrkanter, lite större än muffinshålen. Lägg några filorutor ovanpå varandra i olika vinklar. Pensla med smör och tryck ned i muffinshålen.

Krama ur zucchinin och fördela i filoskalen. Toppa med basilikablad och bryt över laxen.

Vispa ihop ägg, crème fraiche, dijonsenap, rivet citronskal och lite saft. Smaka av med salt och peppar, vänd ned dill och gräslök. Fördela smeten i formarna.

Grädda i 200 grader i 15–20 minuter eller tills ytan fått fin gyllene färg. Låt svalna lite och servera.