Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

En oväntad vänskap bakom växande kompisgäng

För tre år sedan var Christiné Ullman von Zweigbergk nyinflyttad i Varberg. Då kände hon inte många i sin nya stad. Nu har hon 138 vänner som träffas regelbundet i det växande kompisgänget Varbergs Ladies.

En fredagskväll i september 2018 gick Christiné Ullman von Zweigbergk, initiativtagare till Varbergs Ladies, ut med en efterlysning i sociala medier.

– Jag satt hemma och tänkte på hur svårt det är att få kontakt med Varbergsfolk. Efter två glas vin skrev jag i Varbergsgruppen på Facebook och frågade om det fanns några tjejer som ville träffas första torsdagen varje månad, säger Christiné Ullman von Zweigbergk.

Från 0 till 138

Efterföljande lördagsmorgon var Christiné överväldigad av responsen. Hennes initiativ hade besvarats av 120 kvinnor som välkomnade förslaget med öppna armar.

– Jag trodde inte att det var sant, säger hon.

Det blev starten på en tradition som infaller första torsdagen varje månad. Då samlas gänget för olika aktiviteter. Spansk afton, quiz med trubadur, restaurangbesök, föreläsningar, workshops är några av de programpunkter som genomförts. Varbergs Ladies har idag 138 medlemmar i ett stort åldersspann, yngst är 27 år och äldst är 82. Men ålder, bakgrund och civilstånd spelar ingen roll. Alla “ladies” är välkomna in i gemenskapen.

– Det bästa är att man får lära känna nya människor hela tiden. Många i gruppen har lärt känna varandra och umgås vid sidan om.

Linedance i trädgården

I coronatider har träffarna blivit till picknick i det gröna med ett begränsat antal deltagare. Medlemmen Anki Norelius har bjudit in till linedance hemma i trädgården. Hon hittade till gruppen via Christinés inlägg. Och likt initiativtagaren var hon också ny i Varberg när hon gick med.

– Jag såg det på Facebook och nappade direkt, säger Anki som vid tillfället var nyinflyttad från Stockholm.

– Det är ganska svårt att komma in och få vänner som nykomling i en stad. Det är härligt att lära känna och prata med massa olika människor. Det är en salig blandning och det är det som är så underbar. Alla är lika glada, säger Anki Norelius som till vardags jobbar som musiklärare.

Altanen har förvandlats till en scen där Anki ger Varbergs Ladies en lektion i linedance. Michael Jackson strömmar ur högtalarna när gruppen intar fina led nere på gräsmattan.

– Det spelar ingen roll om man tar all steg rätt. Det allra viktigaste med linedance är att ha kul.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten