Malin Ekholm, chef på Volvo Cars säkerhetscenter, vid onsdagens pressträff i Göteborg med medier från hela världen.
Malin Ekholm, chef på Volvo Cars säkerhetscenter, vid onsdagens pressträff i Göteborg med medier från hela världen.

Volvobilar ska ingripa om föraren slarvar

En nyckel som begränsar farten, och kameror som kollar att föraren är uppmärksam. Det lanserar Volvo Cars i nya bilar, och hoppas att säkerhetstänket ska gå hem hos bilköparna.

ANNONS
|

För några veckor sedan meddelade Volvo Cars att nytillverkade Volvobilar inte kommer att kunna köras fortare än 180 kilometer i timmen, från mitten av nästa år.

Men biltillverkaren vill att hastigheten ska kunna begränsas ytterligare. I framtida Volvobilar ska ägaren, med hjälp av en funktion i nyckeln, kunna sätta en egen maxhastighet för sin bil i olika situationer.

- Du kan begränsa toppfarten när du lånar ut bilen till dina tonårsbarn med nya körkort, till exempel, säger Malin Ekholm, chef på Volvo Cars säkerhetscenter.

ANNONS

Söker det extrema

En annan ny funktion är att en eller flera kameror ska övervaka föraren. Om körningen är slarvig – eller föraren verkar vara påverkad – griper bilen in. Men inte så fort man tar blicken från vägen.

- Vi fokuserar på extrema beteenden, säger Malin Ekholm.

Informationen från kamerorna kombineras med uppgifter om hur bilen körs, som rattrörelser. Volvo vill inte kalla det en övervakning av föraren.

- När vi talar med förare, vill alla göra rätt. Men i verkliga situationer kan det hända att man inte gör det, säger Malin Ekholm.

Om säkerhetssystemet slår larm om okoncentrerad körning, kommer först en varning.

Blir uppringd

- Vi slår på funktioner som eventuellt slagits av, som att hålla fil och avstånd.

ANNONS

Nästa steg är föraren blir uppringd av en serviceenhet.

- De frågar hur du mår. Det kan ju vara ett medicinskt tillstånd som gör att du inte kör normalt, påpekar Malin Ekholm.

- Om det fortfarande inte blir någon förändring, kommer bilen att parkera vid sidan av vägen.

Ingen ska omkomma

Exakt när nyheterna införs, och på vilka bilmodeller, är inte helt klart. Företaget har som vision att ingen som åker i en ny Volvobil ska omkomma eller bli allvarligt skadad, och ambitionen är att nå dit redan nästa år.

En fråga är hur de nya funktionerna tas emot av bilköpare.

- VI behöver hitta ett sätt som gör att du känner att detta hjälper dig, och inte blir en integritetsfråga, säger Malin Ekholm.

ANNONS
TT

ANNONS