Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Geely skjuter på börsnoteringen av Volvo Cars. Arkivbild.

Volvo-notering dröjer – men vd fortsätter

Volvo Cars börsnotering skjuts på framtiden med anledning av handelskonflikterna i omvärlden. Samtidigt förlänger vd Håkan Samuelsson sitt kontrakt.

Volvo Cars kinesiska ägare Geely skjuter på börsnoteringen av det svenska bilmärket på grund av oro kopplat till bolagets värdering i ljuset av de eskalerande handelskonflikterna globalt. Det uppger Volvos vd Håkan Samuelsson i en intervju med Financial Times.

"Det är fortfarande ett alternativ, ett mycket realistiskt sådant, men det kommer inte att ske omedelbart".

Geely har tidigare kommunicerat att en börsnotering skulle vara aktuell redan innan utgången av 2018. Men trots att Geely säger sig ha uppbackning för en notering om 30 miljarder dollar, finns farhågor att svenska investerare, främst pensionsfonder, skulle se en fallande aktie vid en börspremiär.

"Vi måste kunna se investerarna i ögonen efter en börsnotering", kommenterar Håkan Samuelsson vidare.

En av tre svenska delägare i bolaget, Första AP-fonden, vill att det börsnoteras.

- Det är synd. Vi hade sett fram emot att det kanske kunde bli av en börsnotering under året. Men vi förstår också att det har varit en hel del saker i omvärlden som påverkat processen, säger aktiechef Olof Jonasson till Ekot i Sveriges Radio.

Samtidigt som Geely tar ett steg tillbaka gällande en börsnotering förlängs Håkan Samuelssons kontrakt med två år till 2022.

I ett pressmeddelande skriver Samuelsson att han har stormtrivs som koncernchef och ser fram emot att fortsätta utveckla Volvo Cars.