Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Volvo Cars alla bilar ska ha elmotor, meddelar biltillverkaren. Arkivbild.

Volvo Cars ska rulla på el

Volvo Cars nya bilar kommer från och med 2019 att vara utrustade med en elmotor.

Biltillverkaren kommer att lansera fem renodlade elbilar mellan åren 2019 och 2021. Även ett antal plug-in hybrider och "milda hybrider" kommer att lanseras. Tre av de renodlade elbilarna ska vara Volvomodeller, de övriga två kommer att vara elektrifierade prestandabilar från Polestar, Volvo Cars så kallade prestandamärke.

Enligt Volvo Cars vd Håkan Samuelsson har två skäl varit avgörande för bolagets beslut att sluta med bilar som enbart har förbränningsmotorer:

- Det första är att våra kunder i ökad grad efterfrågar elektriska bilar och det är en tydlig trend som vi vill svara på. Det andra är att vi har ambitionen att komma ner ytterligare när det gäller CO2-nivåer (koldioxidnivåer) med bilarna och då behöver vi elektrifiera, säger han.

Pekar ut riktning

Näringsminister Mikael Damberg (S) tycker att Volvo Cars har gjort ett strategiskt vägval.

- Det innebär en omställning som framtidssäkrar svensk fordonsindustri. Elbilar är nyckeln till att ställa om fordonssektorn mot mer hållbarhet, men också en väldigt växande sektor globalt, säger han.

Enligt Mikael Wickelgren, fordonsforskare vid Högskolan i Skövde, vill Volvo markera hur långt fram i utvecklingen de ligger.

- De pekar ut en riktning för framtida utvecklig. De vill successivt vänja kunder och marknad vid att el och elektrifiering är normaltillståndet. De har redan tekniken så det här är bara ett steg i samma riktning. Det är inte så mycket drama egentligen, säger han.

"Tar kommando"

Dagens besked var tvunget att komma förr eller senare, enligt Mikael Wickelgren som frågar sig hur elektrifierade hybridbilarna kommer att vara.

- Det har de inte berättat. Hur mycket elmotor och batteri måste vara med innan du tycker att du elektrifierat fordonet, det behöver kanske inte vara så där fantastiskt mycket, säger han.

Att Volvo Cars sätter ett datum för elektrifiering och tar kommando över agendan är den stora nyheten, enligt Martin Sköld, fordonsanalytiker på Handelshögskolan i Stockholm.

- Volvo går från ord till handling. Istället för att prata om att elektrifieringen kommer någon gång i framtiden sätter man ett datum då man själv kommer agera. Det är modigt att våga sätta ett datum, säger han.

Klimatneutral 2025

Volvo Cars vill sälja totalt en miljon elektrifierade bilar till år 2025 och företaget har sedan tidigare ett uttalat åtagande att minimera sin miljöpåverkan. Målet är att produktionen ska vara helt klimatneutral senast år 2025.

Satsningen är global, enligt bolaget, och tillverkningen kommer att ske på Volvos fabriker runt om i världen.

- Laddinfrastrukturen byggs ut hela tiden. En anledning till att vi går ut med det här är också att vi vill vara tydliga och aktivera människor som ser en möjlighet att investera i en laddinfrastruktur, säger Håkan Samuelsson.

Volvo Cars vd har tidigare uttalat sig skeptisk till elbilens framtid.

TT: Vad har fått dig att ändra dig?

- Jag var tveksam till kostnadsnivåer för batterier och naturligtvis laddinfrastrukturen. Men kostnadsutvecklingen på batterier har gått snabbare och efterfrågan från kunder är starkare än för några år sedan. Därför ser vi det som viktigare att forcera fram det här snabbare, säger Håkan Samuelsson.