Många hushåll får mer pengar i plånboken i år, men de kommer från höstens M-KD-budget. Arkivbild.
Många hushåll får mer pengar i plånboken i år, men de kommer från höstens M-KD-budget. Arkivbild.

Vinsten för många hushåll kom i höstbudgeten

Vårbudgeten innebär ingen dramatik för de svenska hushållen. Vinnarna korades redan i höstas när riksdagen röstade igenom M-KD-budgeten med höjt jobbskatteavdrag, höjd brytpunkt för statlig skatt, sänkt skatt för pensionärer och tredubblat rutavdrag.

ANNONS
|

Om man ska vaska fram något ur regeringens vårändringsbudget som påverkar hushållen är det att fler unga kan få arbete genom en sänkning av arbetsgivaravgiften, ökat stöd för bredbandsutbyggnad och mer pengar till hemmaladdning av elbilar och solceller.

- Det som är viktigt för hushållen är arbetsmarknaden och den är fortfarande väldigt god. Många hushåll får mer pengar i plånboken i år för det gjordes skattesänkningar på 20 miljarder kronor i hösten M-KD-budget. Det som är oroande för hushållen just nu är inte svensk ekonomi, det är omvärlden, säger Swedbanks chefsekonom Anna Breman.

ANNONS

Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica-banken, håller med om att det är få hushållsnyheter i vårbudgeten.

Oro för minskad konsumtion

- Det är inget som slår igenom med buller och bång här och påverkan på privatekonomin blir marginell, säger han till TT.

- Nu målas bilden upp att tillväxten bromsar in, men rent privatekonomiskt är det inte mycket som påverkar. Om man däremot tittar på inflationssiffrorna så kan de skapa ränteförändringar som kan slå hårt på bostadskostnaderna.

Han är däremot orolig för att hushållen drar ner på konsumtionen. Det finns en risk för att konjunkturbarometrar och analytiker överskattar hushållens konsumtionslusta, enligt Magnus Hjelmér.

- Analytikerkåren tänker nog att svenskarna har en positivare syn på den framtida ekonomin än vad man de facto har.

ANNONS

Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, noterar en del miljösatsningar som kan göra det billigare för den som vill leva mer klimatsmart.

Marginella effekter

- Man förstärker bidraget för att bygga solceller för eget bruk och en skrivelse om att det ska bli lättare att åka tåg till kontinenten.

Hon konstaterar även att den återinförda flygskatten samt fortsatt gratis entré på statliga museer i viss mån kan påverka hushållen. Även den höjda kemikalieskatten slår i viss mån igenom på konsumentpriserna på vitvaror och elektronik.

Urban Hansson, generaldirektör för Konjunkturinstitutet, konstaterar att det är skralt med åtgärder som fokuserar på hushållens disponibla inkomster och att de som föreslås kommer att få begränsad effekt.

- Jag har viss förståelse för att man inte redovisar effekterna på hushållen så noga för de torde vara ganska marginella.

TT

Fakta: Skattesänkningarna i höstbudgeten

Från årsskiftet infördes ett nytt jobbskatteavdrag på 10 miljarder kronor årligen. Som mest blir det sänkt skatt med 210 kronor i månaden.

Brytpunkten för statlig skatt höjs vilket innebär att alla som tjänar över 43000 kronor i månaden får 282 kronor mer i plånboken varje månad.

Rutavdraget höjs från 25000 kronor till 75000 kronor per person och år.

Alla pensionärer får sänkt skatt. På pensioner på 22000 kronor i månaden sänks skatten med 211 kronor i månaden.

ANNONS