Allt fler barn och unga utnyttjas av kriminella ligor för att tvätta pengar. Transaktionerna sker ofta via betallösningen Swish. Genrebild.
Allt fler barn och unga utnyttjas av kriminella ligor för att tvätta pengar. Transaktionerna sker ofta via betallösningen Swish. Genrebild.

Våg av unga penningmålvakter

Allt fler barn och unga utnyttjas av kriminella ligor för att tvätta pengar. Transaktionerna sker ofta via betallösningen Swish – utan att offren förstår att de agerar penningmålvakter.

ANNONS
|

Danske Bank hade många fall i Danmark förra året – men varnar nu för att kriminaliteten förflyttat sig till Sverige.

Barn, ibland bara tolv år gamla, kontaktas på gatan och blir ombedda att ta ut kontanter från en uttagsautomat. I vissa fall i utbyte mot en liten summa pengar.

- Ofta säger personen att den glömt sitt kreditkort men att den kan föra över pengar via Swish, säger Linus Fugl, chef för bedrägeribekämpning vid Danske Bank.

ANNONS

- I regel handlar det dock om penningtvätt, att man behöver ta ut pengar från det finansiella systemet.

Tusentals bedrägerier

Att barn och unga allt oftare utnyttjas som penningmålvakter åt kriminella nätverk upptäcktes av polisen i höstas då myndigheten upprättade en så kallad särskild händelse till följd av ett ökat antal telefonbedrägerier.

Av 1100 identifierade penningmålvakter var 70 procent under 25 år – och utnyttjandet av unga har fortsatt sedan dess, säger Lotta Mauritzon vid polisens nationella bedrägericenter.

- Vi har ingen total sammanställning, men många tusen fullbordade telefonbedrägerier, fortsätter Mauritzon.

- Det kan vara annan kriminalitet också, men telefonbedrägerier sticker ut eftersom man kommer över så pass mycket pengar, och ska man flytta flera hundra tusen så måste man fördela det på ganska många personer.

ANNONS

Stor nyrekrytering

För varje fullbordat telefonbedrägeri, som ofta handlar om att någon kommer över inloggningsuppgifter till konton via telefonsamtal, behövs det mellan fem och tio penningmålvakter.

Och polisen misstänker att ökningen av utnyttjandet av unga och barn beror på att de kriminella nätverken gjort en stor nyrekrytering.

För att få stopp på utvecklingen har polisen nu gått ihop med andra myndigheter för att informera allmänheten. En risk är annars att barnen och ungdomarna blir indragna i annan kriminell verksamhet.

- Dels kan man bli ombedd att göra det här flera gånger, men sedan kan de ju i nästa steg försöka hota dig att utföra andra kriminella tjänster – för de här personerna vet ju att det här är kriminellt, säger Mauritzon.

- Barnet eller ungdomen å andra sidan förstår nog inte att det här är ett brott. Man tänker att man gör en enklare tjänst.

ANNONS

Bara att upplåta sitt konto till någon annan är egentligen olagligt, understryker Mauritzon.

Riskerar fängelse

Och den som dessutom agerat penningmålvakt riskerar upp till fängelse samt att bli återbetalningsskyldig för hela beloppet.

- Du behöver inte känna till var pengarna kommer ifrån för att det ska vara ett brott, det räcker med att du ska kunna ha anat, säger hon.

- Så om du vet vilka de här personerna är och ungefär vad de håller på med bör du avstå direkt.

Enligt Mauritzon är det vanligaste egentligen inte att barn och unga blir kontaktade av en okänd på gatan.

Oftast är det en bekant i lokalsamhället som frågar om hjälp. Och det är heller inte alltid som det handlar om att ta ut kontakter.

- Man kan också bli ombedd att swisha vidare till någon annan, eller gå iväg och köpa lite dyrare kapitalvaror, till exempel klockor och sådant, säger hon.

ANNONS
TT

Fakta: Målvakter

När kriminella har pengar som kommer från brott behöver de tvätta dem så att de verkar lagliga. Då används så kallade penningmålvakter för att mörka pengarnas ursprung och vem som slutligen får pengarna.

Att be om en enkel tjänst som att föra över pengar går fort och de som tillfrågas har ofta en naiv inställning till att göra det, menar polisen.

Många gånger är målvakterna ytligt bekanta med personen som ber om tjänsten och smickras av att erbjudas att få vara en del av ett visst umgänge eller gäng. Andra lockas med snabba pengar.

Styrelsemålvakter är nära sammankopplade med den grova ekonomiska brottsligheten. En styrelsemålvakt är en person som går in en styrelse eller som verkställande direktör för ett företag eller ekonomisk förening utan att ta del av verksamheten.

Målvakter används systematiskt för att agera front utåt medan de kriminella exempelvis tömmer företaget på tillgångar eller belånar det.

Enligt polisen har det blivit vanligare att unga vuxna blir målvakter, utan att inse vilka risker de tar. Det har även blivit vanligare att sambor och anhöriga till kriminella blir styrelsemålvakter.

Källa: Polisen

ANNONS