Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/3

Västsverige väntas få nya myndighetsjobb

Regeringen ska flytta ytterligare 900 myndighetsjobb från Stockholm – och flera av dem väntas hamna i Västsverige. På en pressträff klockan 12.00 i dag ska regeringen berätta vilka myndigheter som berörs.

Regeringen har som mål att, under mandatperioden, flytta ut totalt 2 000 jobb på svenska myndigheter från Stockholm, till resten av landet. Det har hittills resulterat i att sju myndigheter, med runt 550 anställda, i våras fick nya huvudkontor utanför huvudstaden. Bland annat flyttades Myndigheten för kulturanalys, med 14 anställda, till Göteborg – ett beslut som skapade en lätt besvikelse bland de som engagerat sig för fler myndighetsjobb i Västsverige.

På måndagen klockan 12 väntas statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi, under en presskonferens i Malmö, berätta om nästa steg i utflyttningen. De väntas bland annat presentera en flytt av biståndsmyndigheten Sida, med runt 500 anställda, till Botkyrka strax utanför Stockholm, uppger SVT Nyheter. Den uppgiften bekräftades också av regeringen på måndagsmorgonen.

Nya jobb till Västsverige

Enligt uppgifter till GP ska nya myndighetsjobb också flyttas till Västsverige.

Såväl Västsvenska Handelskammaren som Göteborgs stad, Universitetet och Västra Götalandsregionen har engagerat sig för att få fler myndighetsjobb till Göteborg. Handelskammaren har föreslagit att Kemikalieinspektionen, Rymdstyrelsen, Allmänna reklamationsverket, Datainspektionen eller Finansinspektionen.

– Att flytta Finansinspektionen till Västsverige skulle ha fördelen att man skiljer på de övervakade och den som övervakar – att man inte springer i samma korridorer, säger Anders Wagner, Handelskammaren man i Stockholm.

Ser man till exempel till Kemikalieinspektionen och Rymdstyrelsen finns en stark närvaro av sådan industri i Västsverige.

– Vi har tagit upp myndigheter som kan vara näringslivsrelevanta. Vi vill vara konstruktiva – det handlar inte om att få myndigheter som kompensation utan som komplettering av det näringsliv vi redan har. Vi har förklarat att vi kan hjälpa dem när de etablerar här.

Borås eller Kungsbacka

Ser man till orter nämner Anders Wagner Borås och Kungsbacka som kommuner som skulle kunna komma ifråga.

– Göteborg har ju nyligen fått ett par myndigheter. Ser man till Kungsbacka ligger kommunen i Storgöteborg, samtidigt som den hör till Halland. Halland är ett av de län med minst myndighetsnärvaro i landet.

– Ser man till Rymdstyrelsen har vi ju Ruag och GKN här och ett lärosäte som Chalmers som sysslar med viktig forskning. Med GKN i Trollhättan, skulle ju denna rymdmyndigheten kunna etableras där.