Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bakom ratten i en av bussarna på Nacka-Värmdölinjen i Stockholm sitter 62-årige Leszek Plewinski. Han säger att det är "helt galet" att det inte finns någon övre gräns för hur varmt det får vara i en arbetsmiljö.

Värme ingen anledning att stanna hemma

Förra sommaren ringde inte en enda person till Arbetsmiljöverket för att klaga på värmen. I år får de in runt 150 samtal – om dagen.

Du svettas, huvudet snurrar och magen gör uppror. Årets värme gör det svårt för många att hantera arbetssysslorna och Arbetsmiljöverkets jourtelefon ringer som aldrig förr. Men har man rätt att säga att "nej, nu räcker det – jag kommer inte till jobbet i dag" på grund av värme?

- Nej det har man inte, man får räkna med att det är några veckors värmebölja på jobbet. Men det är viktigt att kontakta skyddsombudet i det här läget, säger Per Nylén, avdelningsdirektör på Arbetsmiljöverket.

Det finns dock arbetsmiljöregler och gränsvärden för heta industrier som gjuterier eller smältverk. Men när det kommer till kontorsarbetaren och i stort sett alla andra yrken, finns det faktiskt inga gränsvärden: Det får vara hur varmt som helst och du får ändå inte stanna hemma från jobbet.

- Däremot är samtliga arbetsgivare tvungna att göra en riskbedömning av läget, det är ett absolut krav när det är en sådan här värmebölja, säger Per Nylén.

Bussförare utsatta

Bakom ratten i en av bussarna på Nacka-Värmdölinjen i Stockholm sitter 62-åriga Leszek Plewinski. Han berättar att det är "helt galet" att det inte finns någon övre gräns för hur varmt det får vara i en arbetsmiljö.

- Det finns ju gränser för hur kallt det får vara, varför inte ha en gräns för värmen också? säger han.

Omringad av stora rutor som tar upp värmen, bristande luftkonditionering och många människor, säger han att det ibland kan bli rent ut sagt olidligt.

- Om det är för kallt kan man ju bara sätta på sig mer kläder. Men på jobbet kan man ju inte klä av sig när det är varmt, säger Leszek Plewinski.

Av fackförbundet Kommunals medlemsgrupper är det just bussförare som är extra utsatta för värmen, men även hemtjänstpersonal, räddningsarbetare och bönder har det svårt.

- Det är många av våra medlemmar som är extra utsatta och lider. Vi har förstått att det är oerhört varmt på många arbetsplatser, säger Yvonne Chevallerau, ombudsman för Kommunal i Stockholm.

Arbetsgivare har ansvaret

Per Nylén på Arbetsmiljöverket berättar att arbetsgivare måste göra det de kan för att underlätta för personalen: man måste få tillräckligt med raster och pauser, gärna i svala utrymmen. Man måste ha fri tillgång till vätska och kanske jobba kortare pass. Och om det är riktigt varmt så kanske man till och med måste dubbelbemanna, säger han.

Om din arbetsgivare inte vidtar de åtgärder som är uppenbart möjliga så tipsar Per Nylén om att man kan höra av sig till Arbetsmiljöverket.