Bakom ratten i en av bussarna på Nacka-Värmdölinjen i Stockholm sitter 62-årige Leszek Plewinski. Han säger att det är "helt galet" att det inte finns någon övre gräns för hur varmt det får vara i en arbetsmiljö.
Bakom ratten i en av bussarna på Nacka-Värmdölinjen i Stockholm sitter 62-årige Leszek Plewinski. Han säger att det är "helt galet" att det inte finns någon övre gräns för hur varmt det får vara i en arbetsmiljö.

Värme ingen anledning att stanna hemma

Förra sommaren ringde inte en enda person till Arbetsmiljöverket för att klaga på värmen. I år får de in runt 150 samtal – om dagen.

ANNONS
|

Du svettas, huvudet snurrar och magen gör uppror. Årets värme gör det svårt för många att hantera arbetssysslorna och Arbetsmiljöverkets jourtelefon ringer som aldrig förr. Men har man rätt att säga att "nej, nu räcker det – jag kommer inte till jobbet i dag" på grund av värme?

- Nej det har man inte, man får räkna med att det är några veckors värmebölja på jobbet. Men det är viktigt att kontakta skyddsombudet i det här läget, säger Per Nylén, avdelningsdirektör på Arbetsmiljöverket.

ANNONS

Det finns dock arbetsmiljöregler och gränsvärden för heta industrier som gjuterier eller smältverk. Men när det kommer till kontorsarbetaren och i stort sett alla andra yrken, finns det faktiskt inga gränsvärden: Det får vara hur varmt som helst och du får ändå inte stanna hemma från jobbet.

- Däremot är samtliga arbetsgivare tvungna att göra en riskbedömning av läget, det är ett absolut krav när det är en sådan här värmebölja, säger Per Nylén.

Bussförare utsatta

Bakom ratten i en av bussarna på Nacka-Värmdölinjen i Stockholm sitter 62-åriga Leszek Plewinski. Han berättar att det är "helt galet" att det inte finns någon övre gräns för hur varmt det får vara i en arbetsmiljö.

- Det finns ju gränser för hur kallt det får vara, varför inte ha en gräns för värmen också? säger han.

Omringad av stora rutor som tar upp värmen, bristande luftkonditionering och många människor, säger han att det ibland kan bli rent ut sagt olidligt.

ANNONS

- Om det är för kallt kan man ju bara sätta på sig mer kläder. Men på jobbet kan man ju inte klä av sig när det är varmt, säger Leszek Plewinski.

Av fackförbundet Kommunals medlemsgrupper är det just bussförare som är extra utsatta för värmen, men även hemtjänstpersonal, räddningsarbetare och bönder har det svårt.

- Det är många av våra medlemmar som är extra utsatta och lider. Vi har förstått att det är oerhört varmt på många arbetsplatser, säger Yvonne Chevallerau, ombudsman för Kommunal i Stockholm.

Arbetsgivare har ansvaret

Per Nylén på Arbetsmiljöverket berättar att arbetsgivare måste göra det de kan för att underlätta för personalen: man måste få tillräckligt med raster och pauser, gärna i svala utrymmen. Man måste ha fri tillgång till vätska och kanske jobba kortare pass. Och om det är riktigt varmt så kanske man till och med måste dubbelbemanna, säger han.

ANNONS

Om din arbetsgivare inte vidtar de åtgärder som är uppenbart möjliga så tipsar Per Nylén om att man kan höra av sig till Arbetsmiljöverket.

TT

Fakta: Om det är för varmt på jobbet

Här är några tips från Per Nylén på Arbetsmiljöverket:

1. Drick vätska.

2. Var så lättklädd som möjligt.

3. Sänk arbetstempot och rör dig långsamt.

4. Försök att få tag på fläktar och vädra.

5. Minska instrålningen av solen.

6. Var uppmärksam på tecknen: yrsel, illamående, huvudvärk och allmänt obehag.

Fakta: Vart vänder jag mig?

Om du upplever att det är för varmt på jobbet tala med din närmaste chef. Om problemet inte åtgärdas kontakta ditt skyddsombud. Finns det inget skyddsombud på din arbetsplats kan du kontakta ditt fackförbund.

Som företagare kan du vända dig till företagshälsovården eller andra arbetsmiljökonsulter för att få hjälp och stöd i att skapa ett bra inomhusklimat. Du kan också vända dig till din arbetsgivarorganisation.

För frågor om arbetsmiljöregler kan du kontakta Arbetsmiljöverket, dit kan du även anmäla dåliga arbetsförhållanden. I vissa fall kan de då göra ett inspektionsbesök på arbetsplatsen.

Källa: Arbetsmiljöupplysningen

ANNONS