Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Federal reserve-chefen Janet Yellen lämnade nytt räntebesked. Arkivbild.

Väntad räntehöjning i USA – goda prognoser

Som förväntat gav USA:s centralbank under onsdagskvällen beskedet att styrräntan höjs med 0,25 punkter, från intervallet 1,0–1,25 till 1,25–1,5 procent. Federal reserve spår också att både jobbmarknaden och ekonomin stärks ytterligare.

- Det här innebär sannolikt att räntorna blir något högre och att dollarkursen stärks, kommenterar Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, räntehöjningen.

Fed gör samtidigt prognosen att ytterligare tre räntehöjningar är att vänta under nästa år.

- Det får man tolka som att de ser den amerikanska ekonomin som fortsatt stark.

Men det finns potentiella risker som skulle kunna få centralbanken att ändra sig, anser Anna Breman. Hon nämner bland annat den amerikanska jobbtillväxten, som varit stark de senaste åren.

- Där är frågan om USA kommer att kunna fortsätta leverera i samma takt framöver.

- Sedan finns det också en politisk oro gällande Trump-administrationen.

Onsdagens presskonferens var det sista offentliga farmträdandet för riksbankschefen Janet Yellen, som lämnar posten den 3 februari nästa år. Hon har setts som mycket stabil och fått stor respekt för sitt arbete. Donald Trump har nominerat Fed-ledamoten Jerome Powell som efterträdare till Yellen.

- Powell har signalerat att han kommer att fortsätta på samma spår som Yellen och även han är en respekterad person. Men samtidigt är han otestad i den här rollen, säger Anna Breman.